Aktiespararna

Viktiga hållpunkter nästa vecka

Av Nyhetsbyrån Direkt
18 augusti 20175 min lästid

Kommande vecka vänds blickarna framför allt mot centralbankskonferensen i Jackson Hole, där såväl chefen för Federal Reserve som ECB medverkar. Dessutom kommer en del konjunkturindikator från euroområdet, i form av preliminära inköpschefsindex och tyska IFO-index. Här hemma väntas statistik över arbetslöshet och hushållsutlåning i juli.

TISDAG DEN 22 AUGUSTI

=====================

kl 11.00: Tyskland: ZEW-index augusti

Mäter förväntningarna hos aktörer på finansmarknaderna och ligger på mer dämpade nivåer än IFO-index, som fångar stämningsläget bland tyska företag, och är uppe på rekordhöga nivåer. ZEW-index anses allmänt vara nära sammankopplat med läget på finansmarknaderna och med tanke på att det varit lite skakigt på börserna på sistone är det kanske inte förvånande att ZEW väntas backa till 15,0 i augusti från 17,5 i juli.

ONSDAG DEN 23 AUGUSTI

=====================

kl 10.00: EMU: sammanvägt PMI augusti (prel)

Är uppe på mycket höga nivåer, men har mattats av något på sistone. Väntas nu sjunka för tredje månaden i rad, till 55,5 från 55,7 förra månaden.

Commerzbank tror att PMI kommer att fortsätta ned och därmed signalera att euroområdet växlar ned efter ett starkt första halvår, då en svagare medvind från världsekonomin och en starkare euro bör ta ut sin rätt.

TORSDAG DEN 24 AUGUSTI

======================

kl 9.30: SCB: arbetslöshet juli

Arbetslösheten var oväntat låg i juli och säsongsrensat väntas nu en rekyl upp igen, till 6,5% från 6,4%. Bakom detta finns dock en fortsatt mycket stark arbetsmarknad där sysselsättningen ökar i snabb takt, även om många bedömare tror på en avmattning framöver eftersom arbetsgivarna får allt svårare att hitta rätt personal.

kl 13.00: Riksbanken: Kerstin af Jochnick håller ett anförande med titeln "Penningpolitik och inflationsmål - vikten av tydlighet och öppenhet", bilder från talet publiceras

Första talet från Riksbanken efter sommaren. Nordea spekulerar i att det möjligen kan komma besked om att Riksbanken formellt har beslutat att införa KPIF som målvariabel och återinföra toleransintervallet, nu benämnt "variationsband".

Även om titeln inte direkt antyder det kan det också komma kommentarer om utvecklingen sedan det senaste räntemötet i juli, med bland annat en inflation över målet och urstark tillväxt, men samtidigt en starkare krona.

FREDAG DEN 25 AUGUSTI

=====================

kl 1.30: Japan: KPI juli

Kärninflationen är långt under Bank of Japans mål, men visar i alla fall en stigande trend det senaste året. Spås nu fortsätta upp till 0,5% y/y, från 0,4% förra månaden.

kl 9.30: SCB: hushållsutlåning juli

Utlåningen till de svenska hushållen ökar i snabb takt, även om det skett en viss inbromsning i årstakten under det senaste året. I juli väntas utlåningen öka 7,0% y/y, ned från 7,0% i juni.

kl 10.00: Tyskland: IFO-index augusti

Till skillnad från PMI, som dämpats de senaste månaderna, har IFO-index fortsatt att stiga till ständigt nya rekordnivåer under sommaren. För augusti väntas en nedgång till 115,5 från 116,0 förra månaden.

kl 14.30: USA: order varaktiga varor (prel) juli

Steg hela 6,5% m/m i juni, till följd av ett kraftigt lyft för Boeings orderingång, som tack vare orderstorleken inom flygplansindustrin lyfter hela totalsiffran.

Data från Boeing tyder på att deras ordingång föll brant i juli, vilket tyder på att orderingången för varaktiga varor totalt sjunker kraftigt, -5,8% enligt konsensus.

Commerzbank påpekar i ett marknadsbrev att under denna stora volatilitet pekar trenden fortsatt svagt uppåt.

kl 16.00: Fed: Janet Yellen talar vid konferens i Jackson Hole

Den årliga centralbankskonferensen i Jackson Hole har flera gånger tidigare bjudit på tunga penningpolitiska besked.

Nordea tror dock inte på några stora nyheter från Janet Yellen, utan väntar sig att hon upprepar Feds något avvaktande hållning med förhoppningar om att den allt stramare arbetsmarknaden ska få inflationen att lyfta. Nordea väntar sig också att hon fortsätter att signalera att besked om hur Fed ska minska balansräkningen kommer vid nästa räntemöte i september, liksom att Janet Yellen lämnar dörren öppen för en till räntehöjning i år. Banken påpekar samtidigt att även mindre detaljer kan få marknadspåverkan.

kl 21.00: ECB: Mario Draghi talar vid konferens i Jackson Hole

Allt sedan det blev känt att ECB-chefen ska tala i Jackson Hole i år har det spekulerats i att han kan komma med något tungt besked kring ECB:s exit-strategi, särskilt som det var just här han lade grunden för ECB:s kvantitativa lättnader, senast han deltog 2014. Förväntningarna har dock dämpats sedan källor uppgett för Reuters att Mario Draghi inte kommer med något nytt policybudskap.

Dela med dig