Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-21

Viktiga nyckeltal: Tre sätt att värdera en aktie

Start Denna artikel framgår ursprunglifen på Ung Privatekonomis webbplats. Läs mer om Ung Privatekonomis verksamhet här. 

På sistone har det varit tvära kast på börsen. Minus fem procent på en dag har inte varit ovanligt, det är lätt att som ny dra öronen åt sig och inte våga investera. Ska man investera så gäller det att göra sin hemläxa och förstå vad det är man köper. För att underlätta detta går jag i detta inlägg igenom tre nyckeltal som handlar om att värdera aktier.

Det dyker upp en några ekonomiska begrepp i texten, en enkel ordlista finner ni här.

P/E-tal. Ett mycket användbart nyckeltal – om man vet hur man ska använda det. P/E-talet är aktiekursen dividerat med värdet från vinsten på aktien (Price per Earning). Om vi antar att ett bolag har ett P/E-tal på 15 så köper vi bolaget till 15 gånger årsvinsten. Man kan också säga att om vi köper aktien i dag så kommer det ta 15 år att få tillbaka de pengar vi investerat bara genom vinsten per aktie. P/E är ett bra nyckeltal att titta på initialt för att få en uppfattning om hur bolaget ser ut, men olika branscher och bolag är svåra att jämföra med endast P/E. Alltså ska man för att få en relevant jämförelse jämföra bolag i samma bransch.
Ett P/E-tal kan vara högt på grund av att det finns höga förväntningar på bolaget att växa, och då är marknaden beredd att betala mer för företaget. Detta leder då till ett högt P/E-tal.
Om ett bolag har ett negativt P/E-tal innebär det däremot inte att det inte finns några förväntningar på bolaget. Däremot kan det vara negativt eftersom det indikerar på att de går med förlust.

Författare Redaktionen