Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-08

Att tänka på vid aktieköp

wysiwyg_image

Börsens tusentals aktier kan kännas som en enda stor djungel när du vill komma igång. Här är de fem viktigaste principerna som du kan hålla dig till för att skapa en stabil och långsiktig aktieportfölj.

Sprid risken genom att äga aktier i 10–15 bolag – Ett av de största och vanligaste nybörjarmisstagen på börsen är att investera i enbart ett fåtal bolag. Sprid istället ut riskerna genom att diversifiera din aktieportfölj. Sikta på att äga 10–15 bolag, inte bara ett par stycken. För vad händer om du investerar hela ditt kapital i en aktie, och företaget går i konkurs? Då förlorar du ju hela din investering. Genom att investera i flera aktier så kan du undvika ett lika hårt fall.

Äg bolag som befinner sig i olika branscher och länder – På samma tema bör du som investerare även tänka på vilka marknader som dina bolag har sin verksamhet emot. Att enbart äga bolag med försäljning inom Sveriges gränser eller som är verksamma inom samma bransch är exempel på en mindre bra riskspridning. Tas hänsyn till detta för att på så sätt sprida riskerna ännu mer.

Månadssparande – Om du har möjlighet så är månadssparande det absolut bästa sättet att både spara långsiktigt och regelbundet. Då minskar du risken att köpa alla aktier
när ­börsen står på sin topp. Du skapar helt enkelt ett bra snitt över tid. I många fall är av-­kastningen för månadssparande människor mycket högre än för dem som inte spara regelbundet.

Vill du komma igång med ditt aktiesparande: Kostnadsfri snabbkurs - för att komma igång 

wysiwyg_image

Sitt i båten när börsen svänger – Att aktier stiger och sjunker i värde sker hela tiden. Ta det lugnt, ofta kommer de bästa köptillfällena just när aktiemarknaden har minskat i värde. Och sparar du på lång sikt kommer det att finnas både toppar och dalar på vägen. Det är dock viktigt att du inte investerar de pengar du kommer behöva inom en snar framtid. Då känns det också lättare att ta svängarna med ro.

Välj stabila bolag och undvik högriskaktier – Som helt ny på aktier kan det vara klokt att undvika aktierna med högst risk. Bolag med hög risk kan anses vara dem som inte går med vinst i nuläget och det enda som finns är löften om en eventuell väldigt ljus framtid. Dessa bolag kallas för förhoppningsbolag. Vill du sova gott och veta att dina pengar växer på sikt så ska du investera i stabila bolag som har en bra historik. 

Författare Redaktionen