Aktiespararna

Vill du stoppa Nordea-flytten?

Av Bolagsbevakningen
6 mars 20182 min lästid

Nu kan du som vill ge fullmakt åt Aktiespararna att företräda dig på stämman och rösta nej till flyttplanerna av Nordea.

Aktiespararna anser att det inte finns tillräckligt tungt vägande skäl för Nordea att flytta sätet till Finland.

Nordeas huvudskäl till flyttplanerna från Sverige till Finland är lägre kostnader eftersom banken vill slippa betala de höga svenska resolutionsavgifterna och anser att den Europeiska bankunionen erbjuder stabilare förutsättningar. De kalkyler som Nordea lämnat till marknaden är osäkra och vaga, enligt Aktiespararna.

– Vår bedömning är också att den svenska regeringen inte över tid kan låta bli att anpassa avgiftsnivåer utifrån hur vår omvärld ser ut, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

Det är en självklarhet att Sverige måste förhålla sig till den förutsägbarhet som kännetecknar bankunionen och erbjuda likvärdiga villkor, enligt Joacim Olsson.

– Vi vill inte ta ut någon seger i förskott men vill att Nordea pausar flyttplanerna och avvaktar de utfästelser vi hoppas på.

Aktiespararna gör bedömningen att globaliseringen av bankverksamhet kommer att tvinga den svenska staten, oavsett regering, att anpassa sina villkor för de svenska bankerna till europeisk och senare global nivå.

– Vi uppmanar Nordeas aktieägare att visa tålamod ett tag till, säger Joacim Olsson.

Aktiespararna kommer därför att rösta nej till flytten på Nordeas bolagsstämma den 15 mars i Stockholm.

Som medlem kan du ta ställning mot flytten genom att ladda ned en fullmakt (https://old.aktiespararna.se/lamna-fullmakt-aktier)och skicka till Aktiespararna.

Fakta:

Här hittar du fullmakten. Fyll i och sänd till Aktiespararna. Sista anmälningsdag för stämman är den 9 mars och senast då behöver vi ha din fullmakt för att kunna anmäla dina aktier till stämman!

Två tredjedelars majoritet krävs för ett stämmobeslut ska fattas om att flytta Nordeas hemvist till Finland.

Dela med dig