Aktiespararna

Vill sänka skatten - här är de som får mer i plånboken

Av Finwire/Redaktionen
4 september 20232 min lästid
Elisabeth Svantesson (M), är finansminister i Sverige.
Regeringen meddelar att de vill sänka skatten för låg- och medelinkomstmottagare genom ett nytt jobbskatteavdrag. Regeringen satsar 11 miljarder kronor på förslaget - som ska ge en sänkt skatt på 14 000 kronor om året för en familj bestående av exempelvis en polis och en sjuksköterska.

Det var under en presskonferens på måndagsförmiddagen som statsminister Ulf Kristersson (M) och finansministern Elisabeth Svantesson (M) berättade om förslaget till det nya jobbskatteavdraget.

Sänkningen riktas mot låg- och medelinkomsttagare och skulle, enligt statsministern och finansministern, innebära sänkt skatt med 14 000 kronor per år för en familj bestående av en polis och en sjuksköterska.

"Det handlar om att göra det mer lönsamt att arbeta. Det är rimligt och rätt att sänka skatten för vanliga löntagare”, säger Elisabeth Svantesson på presskonferensen.

Slutar öka vid 38 600 i månaden

Taket där skattesänkningen slutar öka går vid 38 600 kronor i månaden.

"Men alla som arbetar får en skattesänkning oavsett skala. Upp till en lön på 38 600 kronor i månaden stiger avdraget, sen ligger det mer flackt", säger Svantesson.

En familj där båda går från bidrag till jobb med lägsta kollektivavtalad lön får upp till 5 600 kronor lägre skatt.

"Många av våra svenska bidrag räknas upp med inflationen. Det har inte gällt landets löntagare", säger Ulf Kristersson.

I söndags kom också beskedet att regeringen stoppar den automatiska höjningen av brytpunkten för statlig inkomstskatt i år.

Beslutet innebär att staten får ytterligare 12 miljarder kronor i intäkter. Regeringen anser att det är både ”pragmatiskt” och ”rimligt” att pausa uppräkningen under ett år givet utvecklingen av ekonomin.

”Ekonomin befinner sig i ett väldigt tufft läge, vi har hög inflation, vi har stora och viktiga prioriteringar att göra i budgeten. Då menar vi att i valet mellan att göra en ytterligare stor historisk uppräkning och att se till att kunna finansiera andra åtgärder för exempelvis hushållen, så väljer vi det senare,” sa Svantesson till Ekot.

Kritik mot beslutet

Beslutet har mött kritik inom borgerligheten.

”Otroligt dumt”, säger Douglas Thor, ordförande för Moderata ungdomsförbundet (Muf), i ett uttalande, och pekar på X att Sverige har den lägsta tillväxten i EU. Även Benjamin Dousa, som är vd för tankesmedjan Timbro, har kritiserat beslutet.

Beslutet innebär att brytpunkten för statlig skatt ligger kvar vid 51 000 kronor även nästa år.


Dela med dig