Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-10-16

Vinnarbranscher på börsen

wysiwyg_image

Ägare av industri- eller telekomaktier?
Grattis.
Då tillhör du troligtvis spararna som har fått bäst avkastning i år.

Oavsett hur bra börsen går som helhet finns det alltid bolag som presterar bättre och sämre.

Den som har satsat pengar i aktier av industri- eller telekomslag har all anledning att vara glad över framfarten 2017.

Lika god utveckling har dock knappast investerarna som gått in i oljerelaterade aktier fått uppleva.

MISSA INTE: Nya köptips från Börsveckan

Stockholmsbörsen har, på det stora hela, levererat starkt hittills i år. Det betyder dock inte att samtliga aktörer på aktiemarknaden har varit lika lyckosamma.

Nasdaq har delat in Stockholmsbörsens medverkande bolag efter de sektorer som de exponeras tydligast mot. Totalt handlar det om ett 40-tal index, som kan överlappa varandra, där alla olika sorters bolag räknas in.

Dagens Industri har tagit en titt på vilka index som har gått bäst respektive sämst. Det går att se tydliga skillnader mellan olika sektorers framfart.

LÄS MER: ”Finns mer att hämta i aktien”

Här är vinnarna

Det framgår av sammanställningen att aktier som rör sig inom telekom- samt industrisektorn har bjudit sina sparare på den allra främsta utvecklingen under 2017. 17 procent upp jämfört med breda OMXSPI-index som stigit med 10 procent.

Men det är en väldigt förenklad bild av hur det egentligen har sett ut. Industriella ingenjörsbolag, där Volvo, Sandvik och Alfa Laval bidrar med kraftiga lyft, står för 26 procent av uppgången inom industrisektorn.

Com Hem, med fokus på fasta telekommunikationer, har varit mest framgångsrikt inom telekomsektorn. Upp 32 procent i mitten av oktober. Storbolaget Telia, som verkar inom delindex ”mobil telekom”, är ned nästan 8 procent.

SE ÄVEN: Faller – efter miljardtapp

Inte lika lyckosamma

Gruvsektorn, som allra främst har burits av Bolidens kursuppgång, har klättrat med 20 procent. Men det har varit långtifrån lika roligt för olja och gas- samt detaljhandelsindex.

Delindex ”oljesektorn” har tappat med över 12 procent sedan årsskiftet medan H&M, ett indextungt storbolag, har en stor del i att både detaljhandel och kläder har gått betydligt svagare än OMXSPI-index.

Tekniksektorn, som totalt är upp 5,1 procent, är av blandad karaktär. Omtalade Hexagon är med och lyfter mjukvaru- och tjänstedatabolag med nästan 23 procent. Pressade telekomjätten Ericssons rejäla nedgång har stora påverkan i att ”hårdvarubolagsindex” har fallit med över 10 procent, skriver Dagens Industri.

YTTERLIGARE LÄSNING: Investor miljardhandlar – blir största ägare i Ericsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.