Aktiespararna

Vinnare och förlorare på börsen

Av David Flatbacke-Karlsson
4 september 20173 min lästid

Här är förra månadens bästa och sämsta aktier.

Augusti månad var inte den gladaste av börskaraktär.

Men, som alltid, fanns det aktier som levererade urstarkt – och andra som gjorde spararna allt annat än nöjda.

Så såg utvecklingen ut.

Ganska trist månad

En och annan har klagat på det svenska sommarvädret 2017. Och inte har temperaturen på Stockholmsbörsen varit särskilt mycket hetare.

Strax före midsommar var index upp 12 procent och noterades vid årshögsta, men sedan inleddes ett större fall som bromsades först i augusti månad.

Börsen har, handelsdagen den 1 september inräknad, handlats på en oförändrad nivå under månaden i färskast minne. En ganska trist månad sett ur ett indexperspektiv, men det hände desto mer när det handlade om enskilda aktiers framfart.

Dagens Industri har tagit en titt på vilka bolag som levererade bäst respektive sämst kursutveckling på Stockholmsbörsen i augusti.


De sticker ut

Utskällda Eniro upplevde en efterlängtad kursuppgång. Det var ingen liten sådan, heller. Annonssökbolaget klättrade 67 procent, mycket tack vare Dagens Industris artikel där Eniro nämns som ett av bolagen som har potential att stiga 1 000 procent på fem år, men handlas alltjämt för omkring så lite som 33 öre.

Omtalade Anoto kunde summera augusti med en 74-procentig uppgång. I början av månaden redogjorde läspennebolaget för ett bättre kvartalsresultat än väntat, men aktien tog fart först veckan senare. Utan att Anoto egentligen redogjort för någon större nyhet. Aktien är upp över 120 procent i år.

C-Rad kan också känna sig ytterst tillfreds med sin utveckling på sistone. Aktien steg omkring 50 procent i augusti. Köp av insynspersoner och en order från Nya Karolinska är förklaringarna bakom lyftet för strålterapibolaget.

Andra vinnare heter så mycket som Cellavision, Seamless, Softronic, Avega Group, Hexatronic, G5 Entertainment och Troax.

Inte lika roligt

Augusti var desto tristare för inte minst oljebolaget Enquest och läkemedelsbolaget Moberg Pharma.

En sänkt produktionsprognos slog hårt mot Enquest. Moberg Pharma fick stryk av att det andra kvartalet inte motsvarade förväntningarna. Aktierna föll 29 respektive 24 procent.

Bland andra förlorare på Stockholmsbörsen går Ortivus, Bonesupport, Consilium, Neurovive, Malmbergs, Duroc, Africa Oil och Volati att hitta.

Dela med dig