Aktiespararna

Vinsten stiger brant i kursvinnaren: ”En ny stjärna är tänd”

Av Redaktionen
21 oktober 20203 min lästid
Addlife, verksam inom hälso- och sjukvårdssektorn, presenterade en ny rekordrapport för det tredje kvartalet.

Nettoomsättningen ökade med 55 procent till 1241 miljoner kronor i det tredje kvartalet. Samtidigt avancerade resultatet, mätt som ebita, med 209 procent.

– Ökningstakten är imponerande. Tillväxtspåret är intakt och bolaget har en kraftfull medvind, säger Aktiespararnas analysansvarig Christoffer Ahnemark i en kommentar

Analytikern plockade nyligen in Addlife-aktien i Aktiespararens kortsiktiga portfölj (”Korta Portföljen”). Bolaget har tydligt gynnats av den pågående corona-pandemin.

– Addlifes affär ligger helt rätt för tillfället. Koncernens diagnostik- och laboratoriedel ökar snabbt när ett stort antal patientprover behöver analyseras i coronakrisens spår, säger han

Vinst per aktie ökar 370 procent

På nedersta raden ökade nettovinsten med 370 procent. Vinsten drivs av högre nettoomsättning, men framförallt stigande marginaler.

– Vinsttillväxten är explosiv och affären skalar upp snabbt. Det är få andra bolag på Stockholmsbörsen som kan uppvisa liknande siffror, säger Christoffer Ahnemark

Långsiktig potential

Antalet patienter som får intensivvård har minskat runt om i Sverige, men coronakrisen är långtifrån över. Smittspridningen ökar nu snabbt i storstadsregionerna och den andra virusvågen ser ut att vara här.

Aktiespararnas analytiker framhåller att många investerare befarar att volym- och marginaltillväxten i Addlife helt är av engångskaraktär och drivet av corona.

Men det är inte hela bilden.

– Min syn är att pandemin ger en kraftfull skjuts på kort sikt åt Addlife, men också att förvärvstempot kan accelereras. Möjligheter som låg längre bort i tiden flyttas nu fram. Det är mycket värdeskapande, säger Ahnemark

Återinförd utdelning

Efter framgångarna föreslår styrelsen i Addlife återinförd utdelning på 0,50 kronor per aktie. En extra bolagsstämma kommer att hållas den 19 november.

– Utdelningsbeslutet ger signalvärde, men det stora värdet ligger i förvärvsoffensiven som nu intensifieras, säger Christoffer Ahnemark

I skrivande stund ligger Addlifes börsvärde på strax över 16 miljarder kronor. För den som vågar blicka längre finns stor kurspotential i Addlife-aktien kommande år. Det menar Aktiespararnas analytiker.

– Om några år kommer det här bolaget vara mycket större än vad det är idag. Avknoppningen från Addtech var strategiskt rätt och en ny stjärna på Stockholmsbörsen är tänd, avslutar han.

MarknadsnyheterAddLife

Dela med dig