Aktiespararna

Vinsthemtagningar i fokus

27 maj 20215 min lästid
Korta portföljen.
Högt tempo präglar Stockholmsbörsen. Även i Korta Portföljen är det full fart. Efter en stark utveckling ligger fokus på vinsthemtagningar inför sommarstängningen (vecka 21)

Allmän reflektion

Det är mer svårnavigerat än vanligt. En stark rapportsäsong ligger bakom oss, men den framåtblickande marknaden försöker prissätta allt ifrån en återöppning av ekonomin till inflationsrisker. I periferin finns geopolitiskt stök.

Som vanligt är det mycket som händer i omvärlden. Det kan röra sig om allt ifrån flygplanstumult i Belarus till konflikter i Mellanöstern. Kort sagt är det mycket brus som gör sitt bästa för att stjäla investerarens uppmärksamhet.

Att skilja på vad som är noterbart och vad som är väsentligt är alltid en utmaning. Makrorisker är särskilt besvärliga. Coronapandemin är ett aktuellt exempel. Risken för en global pandemi kändes avlägsen tills dagen det plötsligt inte längre gjorde det.

Nu har vardagslivet ritats om. Människan har anpassat sig till en ny verklighet. Förändring är inget nytt, utan tillvaron är ständigt föränderlig. Det märks inte minst på börsen. Nya bolag kommer in, medan andra blir uppköpta eller försvinner av andra skäl.

Många affärsmodeller har sin grund i förändring. Ambitionen är ofta att förändra ett arbetssätt, en industri eller ett köpmönster. För alla oss aktieintresserade är det enskilda bolaget i fokus. Samtidigt måste vi förhålla oss till omvärlden på något sätt.

Stora kursrörelser

För den tradingorienterade spararen är det guldtider just nu. En rad möjligheter uppstår när börsindex pendlar 2 procent upp och 2 procent ned. Det går att göra bra affärer i alla marknadsklimat, men ibland måste man vara mer på sin vakt än andra gånger.

Vänder vi blickarna till Korta Portföljen med Christoffer, så har det varit ömsom vin ömsom vatten senaste veckorna. Portföljen har tappat något från rekordnivåerna i början av maj. Totalavkastningen sedan återstarten 13 augusti 2020 är över 80 procent.

Under samma tidsperiod har Stockholmsbörsen avancerat omkring 30 procent. Värt att notera är att det dröjde en tid innan aktieexponeringen blev 100 procent i Korta portföljen. Så kalenderjusterat och per tagen riskenhet är utväxlingen än bättre.

Sommarstängt

Traditionsenligt väntar nu en sommarstängning av Korta Portföljen. Många av innehaven har levererat en fenomenal avkastning på kort tid. I samband med sommarstängningen avyttras alla öppna positioner.

Sedan förra veckan innebär det att följande aktier säljs:

  • AQ Group (Totalavkastning: +50 procent)
  • Svedbergs (Totalavkastning: +110 procent)
  • Brdr. Hartmann (Totalavkastning: +13 procent)
  • Orkla (Totalavkastning: +13 procent)
  • Beijer Alma (Totalavkastning: +18 procent)
  • Avanza (Totalavkastning: +67 procent)

Försäljningarna sammanfattar på ett bra sätt den mest framgångsrika perioden i Korta Portföljens historia. Det har varit en ynnest att leda portföljarbetet.

Efter transaktionerna har alla öppna positioner avvecklats. Kassaandelen uppgår därmed till 100 procent i portföljen.

Hela portföljen finner ni nedan


En rad case sedan återstarten

Många affärer har hunnits med på dessa fartfyllda månader. Bland stjärnorna finns framgångssagan Tikkurila med plus 140 procent på två månader. Även badrumsspecialisten Svedbergs, som stigit över 100 procent sedan inköpet i höstas, har varit bra. Avanza, AQ Group och GHP Specialty Care har också värmt.

Andra framgångsrika affärer värda att nämnda är Consti, Orkla, Brdr. Hartmann, Intervacc och Eolus Vind. Pricer blev initialt en fullträff, men som sedan föll tillbaka. Den aktien stängdes dock med en tvåsiffrig procentuell vinst.

På senare tid har innehav som Fagerhult och Beijer Alma utklassat börsindex. Hög avkastning till måttlig risk är en tacksam kombination. Kvalitetsaktierna i portföljen har utan tvekan levererat under denna säsong. Träffsäkerheten har varit hög.

Trots genomgående bra case, har självklart misstag begåtts. Det rör sig främst om att sälja av bra aktier för tidigt. På det temat kan Addlife nämnas. Tesen visade sig vara helt korrekt, men uppgången kom först efter innehavet hade lämnat portföljen.

Analysen visade sig även korrekt i Trianon, Note och Prevas. Mer tålamod hade dock lönat sig där, vilket även gäller i Wallenstam och Axfood. För att plocka in en ny idé i Korta Portföljen behöver emellertid en annan aktie lämna. Det är en utmaning i sig.

Framtiden

Enligt rådande plan, kommer min kollega Carl-Henrik Söderberg att ta över ansvaret för Korta Portföljen när undertecknad lämnar organisationen till sommaren.

Tackar ödmjukast för alla fina minnen. Önskar alla följare en underbar sommar!

Dela med dig