Aktiespararna

Vinstmaskinen som utklassar börsen

Av Carl-Henrik Söderberg
18 april 20237 min lästid
Analytiker Carl-Henrik Söderberg lyfter varje vecka fram intressanta grafer som på olika sätt belyser de finansiella marknaderna. I dag fokuseras det bland annat på Kina, vinstutsikter, starka rapporter och läkemedelssektorn.

Få våra analyser i realtid via Messenger

Signa upp dig på Aktiespararnas nyhetsbrev här

Bli medlem i Aktiespararna här

Optimistiskt inför rapportperioden

Börsen har börjat veckan i positiv ton och uppgången ifrån förra veckan hänger kvar. På en månad är vi upp 10 %, på en vecka närmare 4 %. Men visst är ändå känslan att det för tillfället råder en skör balans mellan hopp och rädsla just nu för vart ekonomin ska ta vägen.

Veckan är makrotunn och där det huvudsakliga fokuset nu läggs på den rapportperiod som så sakteliga dragit i gång. Generellt lär det vara störst fokus på bolagens förmåga att skydda sina marginaler samt ledtrådar kring framtiden, både vad gäller efterfrågan och kostnader.


Draghjälp från öst

Ja, I takt med att ekonomin saktar in i Europa och USA (recessionen rycker allt närmre?) så agerar samtidigt Kina motpol efter att landet åter öppnat upp efter pandemin. Vi ser lite av en konsumentdriven ”återöppningsboom”. Bra för tillväxten.

Vi tittar på nedan graf och konstaterar att importen dock ligger kvar på lockdown-nivåer medan exporten har tagit rejäl fart uppåt på slutet.


Stigande vinster

Som sagt, rapportperioden har nu dragit i gång på allvar. Spännande. Nervöst. Kul. Sannolikt en blandad kompott av känslor hos investerarna. Starten har åtminstone varit bra där såväl amerikanska banker som svensk verkstad (Volvo) kommit med bättre siffror än väntat.

Ser vi till marknadens förväntningar för vinstutvecklingen framåt för den amerikanska börsen noterar vi att konsensus tror på stigande vinster under såväl 2023 och 2024. Men vi ska också komma ihåg att ett index består av många olika sektorer och där bland annat stora teknikaktier väger tungt. Likaså defensiva bolag.

Vi får se om rapportperioden kommer leda till större estimatjusteringar, upp eller ned...


Det svänger fort

Genom att titta i backspegeln tjänar man inga pengar men det är alltid intressant att följa olika tillgångars rörelser ett år mot ett annat, i detta fall 2022 och inledningen på 2023.

Råvaror är på plus bägge åren medan amerikanska banker är på minus, till skillnad från europeiska banker som är kraftigt på plus under inledningen på 2023.


Vinnarsektor

Något som funkat både 2022 och 2023 är den defensiva och konjunkturokänsliga läkemedelssektorn. Tittar vi på våra svenska jättar har såväl Astra som SOBI gått väldigt starkt.

Ingen pjåkig riskjusterad avkastning där inte om vi ser till utvecklingen sedan börsen började svaja i inledningen på 2022.

I dagsläget får du betala 20 gånger vinsten för Astra och 24 gånger för SOBI.


Stora inflöden i sektorn

Läkemedelssektorn trendar starkt och vi ser även att det flödar in stora pengar in i sektorn i jakten på stabil tillväxt och avkastning när mycket annat ter sig osäkert runt omkring oss.


Överraskande starkt från verkstadsjätten

Förra veckan kom Volvo, lastbilstillverkaren, med preliminära siffror för det första kvartalet och som var långt över analytikernas förväntningar, både vad gäller omsättning och resultat.

Mest slående blev rörelsemarginalen som väntas uppgå till 14%, att jämföra med 12% under året innan. Analytikerna hade i genomsnitt förväntat sig att marginalen istället skulle falla till 10,8%.

Värderingen har alltid varit låg relativt mycket annat i verkstadssektorn men i spåren av dessa siffror skulle rimligen marknaden kunna vara beredd att vilja betala högre multiplar för aktien. Det återstår att se, för visst bör nog samtidigt en konjunkuroro ligga lite som en våt filt över aktien framåt.


Kanonrapport från vinstmaskinen

En aktie som gillades hos undertecknad inför 2023 var HMS Network. I en intervju fick den till och med bli ens top pick för året med tesen att bolag som kan fortsätta leverera hög tillväxt kommer att belönas, även om värderingen är hög, under ett år där räntorna toppar och tillväxt sannolikt riskerar att bli en bristvara när världen går in i en förmodad lågkonjunktur.

Med andra ord, hitta kvalitativa tillväxtaktier som kommit ned under 2022 på grund av en rimlig och sund multipelkontraktion frå

n alldeles för höga värderingar och som dessutom kan fortsätta leverera tillväxt även 2023.

Gärna med en stark balansräkning. HMS ansågs vara ett sådant typ av bolag.


Omsättning och rörelsemarginal under de senaste 20 åren.

Värderingen ned

Bolaget levererade bra siffror under 2022 men aktien gick svagt och värderingen halverades. Från p/e 60 till p/e 30, från ev/ebit 40 till ev/ebit 20. Fortfarande dyrt men inte orimligt dyrt.

Under tisdagen kom bolaget återigen med en urstark rapport där omsättning och rörelseresultat var 14 % respektive 29 % procent bättre än förväntat. Den organiska tillväxten landade på imponerande 40 %.

Den finansiella muskeln är också fortsatt stark (nettoskuld/ebitda var låga 0,6 vid årets början) och skapar utrymme att fortsätta växa via förvärv.


Efter dagens rapport ligger p/e-talet på 37 på rullande 12 månader, vilket är väldigt högt. Siffran lär dock komma ned lite när analytikerna skruvar upp sina estimat, vilket de lär göra efter dagens rapport.

Imponerade vinsttillväxt driver aktien

Självklart spelar värdering roll men poängen blir att vi måste påminna oss om att det är ett bolags förmåga att generera vinster som styr aktiekursen på sikt, inte dess värdering. Ett bolag som växer sina vinster kraftigt förtjänar att gå bra på börsen.

+1757 % på börsen på 10 år är inte dåligt. Nedan ser vi vinsttillväxten de senaste 10 åren.

Oljepriset slår i taket?

Oljepriset stack upp när OPEC annonserade sina produktionsnedskärningar men rörelsen verkar ha avtagit och priset har stabiliserat sig mellan 80 och 90 dollar, ett intervall som oljan befann sig i november-januari.

Ur ett inflationsperspektiv vore det givetvis positivt om vi kunde se ett ihållande fall i energipriserna, något som nu alltså motarbetas något av oljeorganisationen.


Småbolagen har det kämpigt

Ser vi till humöret hos amerikanska småbolag (bra temperaturmätare för inhemsk ekonomi) så är det uppenbart så att de känner av de tuffare ekonomiska förutsättningarna och de allt tajtare och tuffare kreditvillkoren.

Att just kredittillväxten bromsat in såpass kraftigt ses som en risk för att ekonomin kan komma att sakta in rätt snabbt inom kort.

Samtidigt är detta inflationspositivt och sätter mindre press på centralbankerna framåt. Nedan graf visar på småbolagens planer på att anställa framöver, en siffra som trendat nedåt ett tag nu.


Marknadsnyheter

Dela med dig