Du är här

2017-10-18

Vinstvarnar – aktien rasar

Sjukvårdsbolaget Capio inkom under tisdagskvällen med en vinstvarning. Det preliminära ebitda-resultatet i det tredje kvartalet låg på 168 miljoner kronor, vilket var cirka 28 procent under förväntningarna enligt SME Direkts senaste konsensus på 232 miljoner kronor från mitten av augusti.

I Capios vinstvarning framgår det att ebitda-prognosen för helåret påverkats negativt med cirka 35 miljoner kronor från den franska verksamheten och med cirka 15 miljoner kronor för den nordiska verksamheten under tredje kvartalet.

Även när det preliminära ebitda-resultatet justeras för den negativa påverkan Capio observerat ligger utfallet cirka 6 procent under förväntningarna.

Är det något mer än den negativa påverkan från den franska och nordiska verksamheten som förklarar avvikelsen?

"Vi kommenterar inte konsensus för ett kvartal. Vi har kommenterat vår resultatutveckling för helåret och det är den vi har ändrat nu lite grand. Vår uppfattning, utan att vi har gett uttryck för det, har varit att vi anser att analytikerna har legat lite för högt i det tredje kvartalet och lite för lågt i det fjärde kvartalet", säger Capios vd Thomas Berglund till Nyhetsbyrån Direkt.

Bland de tre analytiker som redan uppdaterat sina estimat inför Capios rapport för det tredje kvartalet uppger Thomas Berglund att deras estimat för ebitda-resultatet låg mellan 210-220 miljoner kronor. Justerat för den negativa effekten i Frankrike och Norden låg det preliminära ebitda-resultatet på 218 miljoner kronor.

En möjlig förklaring till att analytikerna före sina uppdatering av estimaten inför rapporten för det tredje kvartalet låg fel kan ligga i att de inte har tagit hänsyn till att det under innevarande år var färre arbetsdagar i det tredje kvartalet än jämfört med motsvarande period året innan.

I Frankrike är den negativa avvikelsen till största del hänförlig till tre sjukhus. Dessa sjukhus har varit sena i sin anpassning av produktionsresurser och produktivitet till den lägre prisnivån och svagare marknaden. Ytterligare tre sjukhus är under viss press, men förbättras gradvis.

"Vi började redan under tredje kvartalet och jobbade hårt med att anpassa både de medicinska arbetsmetoderna, det handlar om nya metoder som ger kortare vårdtider, och personalstyrkan till detta. Det är ett jobb som pågår och kommer att ge resultat nu under det fjärde kvartalet", säger Thomas Berglund.

Kommer trenderna i Frankrike med sjunkande priser som motas av kortare vårdtider att fortsätta under 2018?

"Ja det tror jag. Sedan kanske det blir något mindre dramatiskt än det har varit under de senaste 2-3 åren. Det har handlat om prissänkningar i storleksordningen 2 procent. Det är möjligt att det blir något mildare där, men vi planerar för fortsatta prissänkningar och produktivitetsökningar", säger Thomas Berglund.

Rasar på börsen

Capios aktie faller ordentligt på börsen på onsdagen. Vid 10.30-tiden är kursen ned över 10 procent.

Aktiespararen/Nyhetsbyrån Direkt

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.