Aktiespararna

Vissa tycker att jag är korkad - andra att jag är modig

Av Kima Edell
15 december 20232 min lästid
Aktiespararnas Kima Edell.
Vi måste våga räcka upp handen och säga att vi inte förstår - det är inget att skämmas över, skriver Aktiespararnas Kima Edell i veckans fredagsfunderingar.

Jag har sedan länge förstått vad det är börsexperter glömmer när de pratar om möjligheter inom börsvärden men inte lyckas fånga in alla människor. Det är att de säger saker som "Alla förstår när jag pratar om" och förklarar sedan något begrepp eller prognos som låter enkelt i deras huvuden - men som absolut inte behöver vara det för oss andra.

Och med de orden i bakhuvudet är det inte många som vågar räcka upp handen och säga "Vänta nu, jag förstår inte faktiskt", för då är risken stor att man betraktas som dum.

Men jag har bestämt mig för att "erkänna" att jag inte förstår inför hela Sverige. Vissa tycker säkert att jag är korkad, medan andra tycker jag är modig. Men det är hemskt att man ska behöva känna så och det är ännu hemskare att det börjar så tidigt som i skolan. Vissa barn vågar inte fråga om "enkla saker" för då kan ju hela klassen skratta - och det är inget man vill utsätta sig för.

Om vi går tillbaka till mig så har jag faktiskt försökt förstå börsvärlden på äldre dagar och jag uppmanar även andra till det, men i flera fall blir språket för avancerat och trösklarna för höga. Jag tycker fortfarande att det är så och det ilar i kroppen när någon expert börjar prata vinsttillväxt eller p/e-tal.

"Välj en fond som känns rätt", kan man få höra ibland. Vad betyder det? Vad är rätt och vad är bra? Så många frågor...

Det som är bra är att det faktiskt finns de som försöker förklara ekonomi och börs på ett enklare sätt, och jag kan till exempel tipsa om vår nya artikelserie på Aktiespararna som heter "Aktiespararna förklarar". Det är tanken att vår redaktion försöker förklara att begrepp eller en aktuell händelse på ett så enkelt sätt som möjligt.

Perfekt för oss andra som inte är experter!

Hur som helst, nu ska jag ta helg. Ha en trevlig fredag på er och här bjuder jag på en liten sketch som jag gjorde på jobbat för ett år sedan, just apropå komplicerade begrepp som p/e-tal...

Krönikor

Dela med dig