Du är här

2018-07-27

VM-succé – börselvan besegrade index

wysiwyg_image

Det var inte bara svenska landslaget som svarade för ett starkt fotbolls-VM.
Även Aktiespararens börselva imponerade och slog index med över 2 procentenheter.

Fotbolls-VM är över för den här gången. Likt många gånger förut så har vi bjudits på överraskningar, genombrott och till slut blev det även en vinnare i mästerskapet i Ryssland. 2018 var det Frankrike som stod som den slutgiltiga segraren när de slog överraskningslaget Kroatien med 4-2 i finalen i Moskva.

När vi nu hunnit smälta det faktum att VM är över och att vi nu måste vänta fyra år till nästa gång är det även dags att summera utvecklingen för Aktiespararens börselva – som redaktionens Christoffer Ahnemark, Carl-Henrik Söderberg och David Flatbacke-Karlsson satte ihop före premiären.

Vi har räknat på respektive akties utveckling mellan den 14 juni och den 16 juli och sedan vägt dem tillsammans för att få fram börselvans utveckling.

LÄS MER: Här är Aktiespararens börselva

Så har spelarna, förlåt bolagen, presterat.

Swedish Match

Aktiespararens målvakt. Vi skrev om en trogen kundkrets och bolaget har lyckats uppfylla förväntningarna. Med en uppgång på 7,5 procent är den stabila pjäsen även den största raketen.

Essity

Elvans högerback. Inte minst tack vare den spännande tillväxten i Asien som vi såg. Aktien levde dock inte upp till förväntningarna under VM och avkastningen kan summeras till 0 procent.

AAK

Fettspecialisten som kontrolleras av Melker Schörling tog för sig. Bolaget lyckades avkasta 5,16 procent och kvalar således in som fjärde bästa aktie i portföljen.

Saab

Den välkända försvarsjätten. Tänkt att vara portföljens Andreas Granqvist. Bidrog med trygghet och en svagt positiv avkastning på 0,27 procent.

Ica gruppen

Alla vet vad Ica står för. Allmänt sett som ett stabilt bolag och en jämn aktie som alltid gör jobbet långsiktigt. Så blev fallet även under VM. Avkastningen landade på fina 4,39 procent.

wysiwyg_image

Sveriges lagkapten Andreas Granqvist

Kindred

Spelbolaget som tidigare är känt som Unibet var en av de aktier som mästerskapet betydde mest för. Aktiekursen gick positivt under VM och avkastningen stannade på 6,77 procent. Bolaget har dock upplevt en del motgångar efter att VM tagit slut.

LÄS MER: Kindreds vd efter rapportraset: ”Bättre om Kroatien vunnit VM”

Loomis

En innermittfältare som verkligen inte kom upp i önskad nivå. Avkastningen summerades till -9,43 procent och man skulle nästan kunna säga att bolagets VM gick att likna lite med Lionel Messis motsvarighet.

Hufvudstaden

Fredrik Lundbergs kronjuvel – fastighetsbolaget som bara har fastigheter i A-lägen. I VM levererade aktien utomordentliga insatser och gick upp med 5,94 procent. Därmed var bolaget det tredje bäst presterande i elvan.

Beijer ref

Kylgrossisten var allt annat än iskall i mästerskapet. Avkastningen blev 3,29 procent vilket får ses som starkt med tanke på att mätperioden endast är en månad.

Hexagon

Ola Rolléns offensiva skuta fick det aldrig att lossna i VM. Bolaget är intimt förknippat med sin vd och har sedan han tog över år 2000 haft en oerhörd resa. Bolaget gick dock ned -3,40 procent i samband med mästerskapet.

Volvo

Den svenska industrins pärla. Göteborgsbolaget har sedan Martin Lundstedt värvades från Scania lämnat besvikelser bakom sig och gått från klarhet till klarhet. Bolaget var dock inte VM-elvans stjärna utan vi fick se en svag nedgång med -0,3 procent i stället.

LÄS MER: Så ställer tullarna till det för Volvo: ”Oroväckande”

Summering

Om vi sätter ihop alla aktier i en portfölj där alla aktier väger lika mycket så får vi en avkastning på ungefär 1,835 procent. Det blir ungefär 24,38 procents avkastning på årsbasis. Om man sedan jämför med Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index som gick ner med -0,23 procent får börselvans framfart ses som klart godkänd.

Fotnot: Finalen av fotbolls-VM spelades den söndagen den 15 juli. Vi tog alltså med måndagen den 16 juli för att vi ville att mätningen skulle täcka hela VM och inte avslutas i förtid.

Likt förbundskaptenen Janne Andersson så gillar vi kontinuitet. Vi har därför bara räknat med startelvan.

Författare Oskar Krantz

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.