Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-11-15

Volvo Cars rusar vidare på börsen - analytikern kommenterar

wysiwyg_image

Efter drygt två veckor som ett noterat bolag, får debuten ses som en lyckad sådan. Analytikern Carl-Henrik Söderberg kommenterar den inledande resan för biljätten.

Det handlar om en knapp femtedel av Volvo Cars som blev noterat på Stockholmsbörsen, kinesiska Geely köpte upp företaget för 1,8 miljarder amerikanska dollar, år 2010.

I Sverige är minoritetsägarna svenska Första AP-fonden, AMF och Folksam.

Det var ett enormt intresse från svenska enskilda sparare och över 200 000 nya aktieägare tillträdde vid noteringen. Aktiekursen har svängt en del men är i skrivande stund upp med 50 procent.

LÄS MER: Knepen för att lyckas med din aktieanalys 

Carl-Henrik Söderberg, aktieanalytiker på Aktiespararna svarar på frågor:

wysiwyg_image

Det har varit en svängig resa i Volvo Cars-aktien till en början, varför gick det så bra första dagarna?

– Att bolaget valde att notera aktien lägst i värderingsintervallet hjälpte givetvis till att en investering såg mer aptitlig ut i mångas ögon. Aktien blev också kraftigt övertecknad där över 200 000 nya småsparare fick aktier i bolaget. Det ledde till ett initialt starkt köptryck.

Varför tror du att aktien vände ner så snabbt, från 65 kronor till 57 kronor?

– Det berodde sannolikt på att det fanns en del frågetecken som fick investerare att bli lite nervösa och då valde att ta hem en snabb vinst. Frågetecken kring såväl Polestars värdering men också redan kända problem såsom exempelvis komponentbrist bidrog till nervositeten.

Aktien har fått liv igen och har på kort tid gått ifrån 58 kronor till i skrivande stund 80 kronor, varför?

– En anledning är att marknaden nu väljer att se glaset lite mer halvfullt än halvtomt vad gäller komponentbristens påverkan på bolaget framöver. Att vi nog sett det värsta och att de negativa effekterna nu kommer att börja klinga av. Det ger råg i ryggen. Fordonsindustrin är kanske den sektor som pressats mest och därför är det kanske inte konstigt att den sektorn reagerar starkt positivt när sentimentet skiftar.

Aktiekursen i Volvo Cars sedan debuten 29 oktober

wysiwyg_image

Han fortsätter:

– Sen är det också alltfler som pratar om att aktien ska inkluderas i Stockholmsbörsens Benchmark Index, ett index som många indexfonder följer, vilket skulle medföra möjligheten för större kapital att kunna flöda in i aktien, det är positivt för aktien på sikt. Vidare verkar alltfler experter vara eniga om att Polestars värdering kanske inte är för hög trots allt, framförallt när konkurrenten Rivian gått så bra i sin börsdebut i USA.

Är allt frid och fröjd helt plötsligt?

– Nej det skulle jag inte påstå, den starka uppgången till trots. Vi ska komma ihåg att långsiktiga utmaningar, såsom elektrifieringen av bilar och den brutala konkurrensen, i allra högsta grad närvarar hela tiden och sätter press och innebär att investeringskostnader kommer behöva vara betydande framöver för att uppnå en god marknadsposition och kunna möjliggöra att växa vidare. Detta till förmån för lönsamheten som kan väntas fortsätta att pressas.

Författare Redaktionen