Aktiespararna

Polestar tar nedskrivningar om flera hundra miljoner dollar

Av Finwire/Redaktionen
28 juni 20243 min lästid
Polestars resultat har varit försenade under en längre period. Idag släpptes preliminära siffror som innehöll nedskrivningar om runt 450 miljoner dollar.

Elbilstillverkaren Polestar redovisar minskande omsättning under helåret 2023 jämfört med samma period året innan. Rörelseförlusten ökade.

Omsättningen sjönk 2,8 procent till 2 377,7 miljoner dollar (2 445).

Justerat ebitda-resultat uppgick till -1 029,1 miljoner dollar (790,5).

Rörelseresultatet blev -1 459,5 miljoner dollar (-1 289,1).

Bolaget skriver att de tar nedskrivningar om flera hundra miljoner dollar.

"Polestars bruttovinstmarginal för 2023 var i linje med tidigare vägledning, före redovisning av icke kassapåverkande nedskrivningar om cirka 450 miljoner dollar, avseende Polestar 2-tillgångar och nedskrivning av lager", skriver bolaget.

Bolaget uppger även att de kommer släppa sina försenade Q1-siffror tillsammans med sina leveranssiffror för det andra kvartalet den 2 juli.

"Nu när det preliminära resultatet för 2023 har publicerats slutför Polestar och dess revisorer processen, och vi förväntar oss nu att lämna in vår årsredovisning på Form 20F under de kommande veckorna", säger finanschef Per Ansgar i en kommentar.

Volvo Cars ser ingen större finansiell effekt


Volvo Cars skriver att nedskrivningarna inte var kända för bolaget när de släppte sina helårsresultat för 2023. Därför kommer bolaget inkludera en justering i resultatet för det andra kvartalet 2024 som baseras på deras ägarandel om 48,3 procent i Polestar vid slutet av 2023.

"Justeringen kommer dock till stor del att kompenseras av positiva effekter i det andra kvartalet 2024 från utskiftningen av Polestar-aktier och minskningen av ägandet till 18 procent, vilken slutfördes den 8 maj 2024. De positiva effekterna avser främst upplösning av tidigare eliminerade internvinster baserat på den förändrade ägarandelen", skriver Volvo Cars.

"Den totala nettoeffekten från de Polestar-relaterade justeringarna och den förändrade ägarandelen bedöms vara icke-materiell för Volvo Cars", fortsätter bolaget.

Det kommer att redovisas som en del av resultat från andelar i joint ventures och intresseföretag i det andra kvartalet 2024, skriver bolaget.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig