Aktiespararna

Volvo-vd:ns middag med Trump: "Fick honom att inse"

Av David Flatbacke-Karlsson
31 januari 20185 min lästid
Volvos vd Martin Lundstedt bjöds på en upplevelse utöver det vanliga i Schweiz nyligen. .

Martin Lundstedt fick äta kvällsmat med Donald Trump.
Då hyllades koncernchefens Volvo av kontroversielle presidenten.
– Våra investeringar har gjort honom glad, säger verkstadsjättens vd.

Martin Lundstedt blev exklusivt inbjuden till en middag med Donald Trump.

Han verkar ha lyckats charma den nyckfulle presidenten.

Världens kanske mäktigaste var nämligen noga med att lyfta fram Volvos satsning i Nordamerika.

I förra veckan arrangerades årliga ”World Economic Forum” i Davos. Eventet i schweiziska alpstadens riktiga affischnamn var Donald Trump.

På torsdagskvällen styrde presidenten upp med en middag med framträdande företagsledare. Där fanns Martin Lundstedt på gästlistan.

– Vi var det enda svenska bolag som fick vara med. Totalt deltog 15 bolag, från olika delar av Europa som rör sig inom olika sektorer, och det var så klart stort för oss att bli inbjudna, säger Volvo-vd:n till Aktiespararen.

Vad handlade samtalet om?

– Mycket om olika former av möjligheter, villkor, nya teknologier och infrastruktur. Att vi fick vara med tyder på att Volvo är en spelare som många vill ha ett samarbete med.

Martin Lundstedt berättar att Donald Trump var noga med att berömma honom för Volvos arbete i USA.

– Jag fick presidenten att inse att vi äger 100 procent av amerikanska Mack. Nordamerika är en väldigt viktig marknad för Volvo. Den utgör omkring 30 procent av vår omsättning. Våra stora investeringar i USA har gjort honom glad.


Slår flera rekord

Aktiespararen träffar Martin Lundstedt på Tändstickspalatset i Stockholm där han kort tidigare presenterat Volvos fjärde kvartal. En avslutning på ett 2017 som han är ytterst nöjd med.

– Vi har upplevt en underliggande förbättring i vår lönsamhet, tagit marknadsandelar och har noterat rekord både omsättnings- och resultatmässigt. Jag är stolt över att få leda den här organisationen, understryker Martin Lundstedt.


Omsättningen har stigit med 11 procent, till 334 miljarder kronor, jämfört med 2017. Rörelseresultatet noteras till över 30 miljarder kronor.

Martin Lundstedt är inte minst glad över utvecklingen på den nordamerikanska- och europeiska lastbilsmarknaden. Orderingången inom nyckelområdet steg med nära 30 procent i det fjärde kvartalet.

– Men vi ser en bred uppgång. Även Australien, Brasilien och Latinamerika har kommit tillbaka starkt och bidrar till resultatet.

Martin Lundstedt i samspråk med Aktiespararens reporter David Flatbacke-Karlsson.

”Står bakom oss”

I mellandagarna slog nyheten ned som en bomb. Christer Gardells aktivistfond Cevian hade stolt sin maktpost i AB Volvo till kinesiska Geely Holding, Volvo Cars ägarbolag.

Martin Lundstedt tar en aning försiktig ton när det kommer till att ge sin syn på den uppdaterade ägarlistan.

– Aktier kommer alltid att byta ägare. Det är däremot viktigt att både vår störste ägare röstmässigt, Fredrik Lundbergs Industrivärden, och Geely, som nu är näst störst, har uttryckt ett tydligt stöd för vår strategi och inriktning.


Hyllar spararna

Volvos aktie, som är upp nästan 44 procent sett över det senaste året, har klättrat över 1,5 procent sedan kvartalsrapporten och bokslutskommunikén offentliggjordes.

Martin Lundstedt passar på att skicka en hälsning till småspararfavoritens aktieägare.

– Vi är väldigt stolta och tacksamma över att så många av Aktiespararnas medlemmar och övriga svenska folket äger aktier i Volvo. Vi gillar att ni följer oss, är intresserade och ställer frågor. Jag hoppas att vi lyckas vara tillräckligt transparenta, säger verkstadsjättens vd.


FAKTA

Volvos fjärde kvartal

Lastbilskoncernen Volvos rörelseresultat blev 7.334 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017.

Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 7.393 miljoner kronor, enligt SME Direkt sammanställning inför rapporten.

Rörelsemarginalen blev 8,0 procent för kvartalet. Väntat var en marginal på 8,3 procent.

Försäljningen uppgick till 91.749 miljarder kronor för perioden. Här låg SME Direkts konsensusprognos på 88.862 miljarder kronor.

Utdelningen föreslås bli 4:25 kronor per aktie för 2017 (3:25), mot en väntad utdelning på 4:06 kronor, enligt SME Direkt.

Källa: Nyhetsbyrån Direkt.

Dela med dig