Aktiespararna

Von Koskull segerviss i hårda bankkampen: ”Ledande i Norden”

Av David Flatbacke-Karlsson
26 oktober 20175 min lästid

Flera tusen personer ska sägas upp. Nu berättar vd Casper von Koskull om hur besparingarna ska ge Nordea helt nya möjligheter, knepen som ska göra storbanken till vinnare i digitaliseringskriget, en spännande applansering och vad han kan lova oroliga sparare.

6 000 anställda – minst – kommer successivt att få lämna Nordea.

Men vd Casper von Koskull ser det inte som ett besparingsprogram.

I stället kommer storbankens tunga digitala investeringar att bära frukt och teknikutvecklingen att göra bolaget bäst i klassen, enligt honom.

Nordea var sist ut av de svenska storbankerna att redogöra för sitt tredje kvartal. Beskedet att bolaget ska varsla åtminstone 6 000 personer, varav 4 000 anställda och 2 000 konsulter, fram tills 2021 fick marknaden att haja till. Aktien föll snabbt omkring 5 procent.

Vd Casper von Koskull är tydlig med att uppsägningarna är en del av en större omställning.

– Besparingarna kommer från transformationen. Det handlar inte om att spara i något existerande, utan det har att göra med att vi har investerat stort i att ändra strukturen, kärnbankssystemet och har satsat väldigt mycket på digitalisering, säger Nordeas koncernchef till Aktiespararen.

Casper von Koskull, som uppger att transformationskostnaderna kommer att landa på mellan 100–150 miljoner euro för Nordea i det fjärde kvartalet 2017 och att banken ska ha en kostnadsbas på 4,8 miljarder euro 2021, menar att ambitionen är att ”skapa ett Nordea i en gemensam bank”. Färre människor kommer att behövas i takt med att mer och mer funktioner som rör bankens verksamhet digitaliseras och automatiseras.

– Det här blir som ett resultat av en förändring inom hela finanssektorn i och med digitaliseringen. Jag skulle inte kalla det för ett besparingsprogram.

Uppsägningarna kommer att röra folk som arbetar inom samtliga Nordeas större marknader.

”Allt för att göra det enklare”

Det går inte att tvivla en sekund på att konkurrensen är stenhård inom banksegmentet. Nordea jobbar med flera initiativ som ska få bolaget att vinna den tuffa striden. Ett av dessa är AI-roboten ”Nora”.

– Det är en form av robotrådgivning som ska rullas ut i Sverige i det fjärde kvartalet.

Sedan tidigare finns chattboten ”Nova” i Norge.

– Genom den kan du, med hjälpen av mobilen, få tillgång till chatt eller facetime (en form av samtal över telefon) med oss. Kunderna ska kunna nå oss när som helst, var som helst. Vi har sett ett tydligt behov av det här inom finanssektorn.

I veckan bekräftades det även att Nordea lanserar ”Apple Pay”.

– Vi har en liknande deal med Samsung, som gäller för androidlösningar, men nu går det även att betala med hjälp av Iphone, säger Casper von Koskull, som lyfter fram att Nordea har flera betallösningar, bland dem ”Nordea Wallet” där kunden betalar med sitt kort via telefonen, som ständigt utvecklas i alla nordiska länder.

– Allt för att göra det enklare för kunderna.

Lugnar spararna

Nordeas val, förutsatt att aktieägarna ger sitt godkännande på den kommande årsstämman, att flytta sitt huvudkontor från Stockholm till Helsingfors har skapat ramaskri bland svenska folket. Många sparare har valt att sälja (https://old.aktiespararna.se/nyheter/spararna-lamnar-storbanken-handlar-om-patriotism) sina aktier.

Casper von Koskull betonar att omplaceringen är till alla inblandades fördel.

– Flytten till bankunionen (Finland är med i EU:s bankunion) är en del av den transformation som kommer att göra oss till en bättre bank. Den kommer att gynna våra kunder, våra anställda och våra aktieägare. Vi bygger den ledande nordiska banken vidare. Vi kommer att vara en spännande bank och en spännande aktie att äga, säger han.

FAKTA

Nordeas tredje kvartal

Nordea redovisar ett rörelseresultat på 1.090 miljoner euro i det tredje kvartalet. Det kan jämföras med väntade 1.093 miljoner euro, enligt SME Direkt.

Räntenettot blev 1.185 miljoner euro, mot väntade 1.201 miljoner euro, och kreditförlusterna uppgick till 79 miljoner euro. Väntat var kreditförluster på netto 107 miljoner euro.

Källa: Nyhetsbyrån Direkt

Casper von Koskulls kommentar till kvartalet: ”Vi har haft en bra ekonomisk utveckling i Norden. Kreditkvaliteten är hög och kreditförlusterna är på en historiskt låg nivå. Vi kommer att fortsätta generera kapital. Tillväxten är ganska bra, men efterfrågan från företag var mindre än vad jag hade väntat mig. Sedan har vi haft stor efterfrågan inom bo- och fastighetsmarknaden, men här har vi medvetet valt att vara försiktigare.”

Dela med dig