Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-02-16

Wallenberg hyllar Gardell: ”Har samma syn”

wysiwyg_image

Maktkamp mellan storägarna Investor och Christer Gardells Cevian i Ericsson?
Absolut inte, menar Jacob Wallenberg.
– Det stör mig inte alls, sa investmentklassikerns ordförande på Nordnet Live.

Christer Gardell har seglat upp som storägare i pressade telekomjätten Ericsson.

Många bedömare och experter menar att hans Cevian gett sig in i strid med Investor – som numer är småspararfavoritens näst största ägare.

Men Jacob Wallenberg, ordförande i Investor, understryker att aktörerna snarare tar hjälp av varandra.

MISSA INTE: Exklusivt med H&M-Persson: "Förstår frustrationen"

Christer Gardells aktivistfond Cevian har passerat wallenbergarnas investmentbolag Investor som störste ägare i Ericsson rent kapitalmässigt. Sedan Gardell gjorde entré i telekomjätten i höstas har bolagen turats om att ha storägarrollen.

Flera har uppfattningen av att det pågår en maktkamp mellan Cevian och Investor bakom kulisserna. Det håller Jacob Wallenberg, ordförande i Investor och styrelseledamot i Ericsson, inte alls med om.

– Ur mitt perspektiv stör det mig inte. Christer tillför snarare och är ytterligare någon som vill satsa och tror på Ericsson. Vi har en snarlik syn på vad som behöver göras, sa Jacob Wallenberg på Nordnet Live på torsdagskvällen.

LÄS ÄVEN: Letens hälsning till oroliga sparare: "Sitt lugnt – ska göra rätt saker"

”Har följt honom nära”

Jacob Wallenberg framhåller att han är väl bekant med Christer Gardell sedan lång tid tillbaka.

– Jag har förmånen att få umgås med Christer även i ABB:s styrelse. Jag har följt Cevian på nära håll. Vi har precis samma grundläggande uppfattning om vad som behöver göras i ABB.

Ericsson har gått kräftgång – både resultat- och aktiekursmässigt de senaste åren. Men Jacob Wallenberg är övertygad om att bättre tider är att vänta.

– Det är ett fantastiskt företag. Det är anledningen till att vi är där. Men de har haft en mängd utmaningar. I grunden har Ericsson en stor grundläggande kompetens inom mjukvara och radioteknologi.

SE OCKSÅ: Trappan upp – hissen ned

Ägt innehav i över 100 år

Han är tydlig med att Ericsson är långt framme i utvecklingen och kommer att vara en viktig spelare i utrullningen av 5G-nätet.

– Det är en ny värld som stundar. Vi kommer att kunna ha bilar som är förarlösa och kommunikation som fungerar hela tiden. Vi har investerat stora pengar för att vi tror att Ericsson kommer att generera en bra avkastning.

Jacob Wallenberg menar att Investor är en ytterst långsiktig ägare.

– Många pratar om långsiktighet i termer av fem år. Vårt äldsta innehav har vi haft i 105 år. Vi är aktiva, har styrelse- och ofta ordföranderepresenation och försöker alltid att utveckla sättet att jobba med företagen, sa han på Nordnet Live.

YTTERLIGARE LÄSNING: Finanstitanernas nya köp

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.