Aktiespararna

Wallenbergs kronskräck: ”Oroar mig”

Av David Flatbacke-Karlsson
9 maj 20194 min lästid
Svenska kronan är rekordsvag. Nu utfärdar Jacob Wallenberg en varning för valutans utveckling. "Jag är rädd för att vi kommer att få samma problem som för 40 år sedan", säger Investors ordförande.

LÄS OCKSÅ: Så styrs kronan och räntan (https://www.aktiespararna.se/nyheter/sa-styrs-kronan-och-rantan)

Den svenska kronan fortsätter att falla tungt.

Efter nya tapp på torsdagen har valutan nu försvagats ytterligare mot såväl euron som dollarn.

Riksbankens penningpolitiska agerande, med bland annat en minusränta i brinnande högkonjunktur, har fått stor kritik av flera bedömare och riksbankschef Stefan Ingves var självkritisk och fundersam kring direktionens agerande så sent som i tisdags.

– För min egen del undrar jag om det inte är dags för ett omtag när det gäller analysen av växelkursen – kan det möjligen vara så att den reala växelkursen har försvagats av skäl som ligger utanför det konjunktursammanhang som vi fokuserar på? sa Stefan Ingves enligt protokollet från Riksbankens penningpolitiska möte den 24 april.

Näringslivsprofilen Jacob Wallenberg skakar på huvudet åt kronans utveckling.

– Det jag vill säga är att det oroar mig att svenska kronan är så pass svag relativt historien, säger Investors ordförande till Aktiespararen efter investmentbolagets årsstämma i centrala Stockholm.

SE ÄVEN: Lång, exklusiv intervju med Investors vd Johan Forssell i Aktiespararen: Innovation som säkrar utdelning (https://www.aktiespararna.se/nyheter/innovation-som-sakrar-utdelning)

”Det kan hända igen”

Jacob Wallenberg framhöll, precis som vd Johan Forssell, att Investors olika innehav påverkas på helt olika sätt av den svaga kronan.

Verkstadsbolagen Atlas Copco och Epiroc drar en viss fördel av valutans nuvarande ställning mot dollarn medan det slår desto mer mot inte minst Electrolux resultat.

– Rent generellt gör den svaga kronan det lätt för många svenska företag att sälja utomlands jämfört med sina konkurrenter. Då tror de att de är duktiga och effektiva och kan glömma bort att effektivisera sin verksamhet, understryker Jacob Wallenberg.

Han anser att det går att se likheter med devalveringen av kronan för omkring 40 år sedan.

– Det här var ett problem som vi hade då. Företag trodde att de var jätteduktiga. Men det kanske de inte var, utan det handlade mer om att de var dopade av en låg växelkurs. Jag är orolig för att samma sak kommer att hända igen.

– Vi skulle vilja se en starkare krona. Det sätter press på bolagen att effektivisera. Det finns risk för dopade vinster. Det är jag inte så förtjust i, konstaterade Johan Forssell på årsstämman.

MISSA INTE: Därför gillar proffset Investors ersättningsmodell: "Blir belönad" (https://www.aktiespararna.se/nyheter/darfor-gillar-proffset-investors-ersattningsmodell-blir-belonad)

Nya slag i botten

På torsdagsförmiddagen nådde kronan nya årslägstanoteringar mot både dollarn och euron. 9,66 kronor mot dollarn och 10,88 kronor mot euron. Under 2019 har kronan försvagats med runt 9 procent mot dollarn och cirka 6,5 procent mot euron, skriver Dagens Industri. (https://www.di.se/live/ny-dag-ny-bottennotering-for-den-svenska-kronan/)

Jacob Wallenberg betonar även att omvärlden är oroligare än på mycket länge. Utöver en svag krona är det ett måste att Investor är på tårna och att dess innehav är förberedda på att hantera olika former av makroekonomiska sättningar eller i värsta fall kriser. En större risk för en upptrappad handelskonflikt mellan Kina och USA, en stökig process runt brexit och ökade geopolitiska spänningar är några mörka moln på himlen.

– Det gäller att ha öppna ögon och följa med. Varje individuellt bolag måste fatta egna beslut inom sina specifika områden. Vi måste vara uppmärksamma, säger han.

MarknadsnyheterInvestor

Dela med dig