Aktiespararna

Ytterligare press i utbombad sektor – men analytikern ser vändning: ”Då blir det riktigt bra köpläge”

Av David Flatbacke-Karlsson
15 januari 20204 min lästid
Kindreds vinstvarning sköt både egna aktien och sektorkollegornas motsvarigheter djupare i sank. För den mer långsiktige spararen kan spelbolagen dock vara riktigt bra val, enligt Aktiespararens branschexpert. – Så fort en trendvändning syns blir det intressant, säger Jonatan Andersson, analytiker på Analysguiden.

Kindreds trista besked på tisdagen, en vinstvarning där bland annat en svagare sportboksmarginal än förväntat presenterades, fick en redan ordentligt pressad aktie att rasa omkring ytterligare 20 procent.

Sedan toppnoteringen i februari 2018 är Kindred nu ned så mycket som cirka 65 procent. Bolaget är långtifrån ensamt inom spelsektorn att ha gått ett trist kursöde till mötes på senare tid.

Jonatan Andersson, analytiker på Analysguiden och branschexpert, ser tre större förklaringar bakom Kindreds smäll. Först och främst handlar det om att spelregleringen, som trädde i kraft vid skiftet till 2019, har slagit hårdare än väntat mot både Kindred och andra aktörer.

– Med ett flertal svaga kvartal i ryggen och som sedan toppas av ännu en vinstvarning, har jag full förståelse för att marknaden tappar förtroende för bolaget och hur man inte har lyckats acklimatiserat sig tillräckligt snabbt på den svenska marknaden, säger han.

Han nämner också att Kindreds totala tillväxt och lönsamhet har tappat i slagkraft och är inne i en svag trend.

– Ökade kostnader för regelefterlevnad är en av orsakerna till pressade marginaler.

Jonatan Andersson konstaterar även att hela sektorn har tvingats gå igenom en ordentlig multipelkontraktion.

– En av de stora anledningarna till denna sektorkontraktion är att vi sett stora utflöden av de svenska fonderna i sektorn, främst av ESG-skäl.

Tycks vara billiga

Jonatan Andersson anser att ökade regulatoriska krav ställer till det för spelbolagen genom att förändra dess marknadslandskap och att innebära högre kostnader för regelefterlevnad samt att göra resultatprognoserna svåra att överblicka. Analytikern konstaterar också att konkurrensen fortsätter att vara tuff.

Samtidigt ser Jonatan Andersson ett flertal välskötta bolag inom sektorn som börjar se förhållandevis billiga ut värderingsmässigt.

– När jag kollar på sektorn i sin helhet så börjar jag ana att sektorn börjar bottna ur. Exkluderat för Kindreds rörelse tidigare i veckan har ett antal bolag konsoliderat ett längre tag.

Jonatan Andersson betonar att 2020 och 2021 kommer att innebära betydligt lättare jämförelsetal för spelbolagen. Fotbolls-EM, sommar-OS och en alltmer öppen USA-marknad, som förväntas bli den största för onlinespel inom tio år, skapar bättre förutsättningar.

– Med dessa triggers under 2020 tror jag starkt på att sektorn kommer återhämta sig de närmaste åren. Lägg till att det fortfarande bara är cirka 9–12 procent av den totala spelmarknaden som sker online. Det indikerar att det finns en stark underliggande tillväxt för sektorn.

Vilka bolag kan, på lite sikt, hantera den nya spelplanen bäst?

– Jag tror att bolag som har erfarenhet från marknader som har genomgått förändringar (regleringar), har en stabil finansiell situation och en stark ledning kommer kunna hantera de nya förutsättningarna väl. Det är oerhört viktigt att bolag är medvetna om att det här är en sektor som ständigt kommer ha stor konkurrens, politiska påtryckningar och att det gäller att ställa höga krav på innovation för att urskilja sig. Oavsett om man är en leverantör eller operatör, understryker Jonatan Andersson.

Ha en bredd

Om du som småsparare vill vara exponerad mot spelbolag är det viktigt att vara diversifierad i sitt sparande, enligt Jonatan Andersson.

– Att både ha innehav i underleverantörer som levererar spel, operatörer med bra historik och bolag som opererar på ett flertal marknader är smart. Allt för att minimera risken och beroendet av en enskild marknad.

Han tycker också att det är sunt att avvakta med att investera stort i sektorn innan ett tydligt trendbrott uppåt går att se.

– I dagsläget anser jag att marknaden har svårt att bedöma om aktierna ska handlas upp eller ner vilket skapar en generell oro. Så fort det blir en trendvändning i sektorn, åt det positiva hållet, tror jag det kan bli ett riktigt bra köpläge i ett flertal bolag, säger Jonatan Andersson, som nämner just Kindred och Kambi som intressanta exempel.

Marknadsnyheter

Dela med dig