Aktiespararna

Analys: En äkta rysare

Av Peter Malmqvist
2 oktober 20193 min lästid
En av världens viktigaste börsindikatorer börjar nu se riktigt obehaglig ut. Hur påverkas börsen?

Inköpschefernas index i USA har jag skrivit om många gånger här på Analysguiden. Det är troligen världens mest inflytelserika konjunkturindikator. Första gången den presenterades var 1948, vilket är styrkan - historiken. Svagheten är den skenbara exaktheten. Genom att fråga inköpscheferna i drygt 200 av de största amerikanska industriföretagen vad de tycker och tror om utvecklingen, går det knappast att få en fullständig bild av konjunkturen. Däremot en indikation.

Tydligt ras

Indikationen blir naturligtvis mer trovärdig ju brantare kurvorna lutar. Idag är därför indikatorn synnerligen trovärdig. Indexet har på ett år fallit från 61, vilket var historiskt högt, till 48, som är hela 12 enheter lägre än för ett år sedan och det värsta raset under ett år sedan finanskrisen 2008, då indexet föll 16 enheter. Sluttningen är klart oroväckande.

Följer börsen

Trots det har den amerikanska börsen klarat utvecklingen mycket bra. Ställer vi ISM mot S&P:s aktieindex under det senaste året, kan konstateras att börsen klarat 2 procents avkastning, samtidigt som ISM gått ner. Det är visserligen en kraftig dämpning från plus 17 procent i årstakt för ett år sedan, men om vi går tillbaka till slutet av 2015, när ISM senast låg på dessa nivåer, då hade S&P fallit med drygt 10 procent. Om det går att finräkna, skall alltså börsen ner ytterligare 5-8 procent, för att följa ISM.

Förändringstakten viktig

En annan analys är att ställa förändringstakten i ISM mot börsförändringen. Då kan konstateras att S&P klarat sig klart bättre än normalt, eftersom ett fall i ISM på 12 enheter, borde ha med fört ett fall på ungefär 20 procent i årstakt. S&P har alltså klarat sig mycket bra, vilket är svårförklarligt.

Och slutsatsen..?

Det är svårt att se någon annan förklaring till placerarnas brist på panik än att många förväntar sig att den amerikanske presidenten kommer att klara ut handelskriget med Kina innan presidentvalskampanjen drar igång. Problemet är att det inte bara ligger i den amerikanske presidentens händer. Den kinesiske premiärministern är säkerligen mån om att inte framstå som Donald Trumps springpojke. Kanske han till och med ser att ett uthålligt krig kan ordna att den amerikanske presidenten faktiskt inte blir omvald. Något snabbt slut på handelskriget är därför svårt att se.


Förändringen av ISM visar att S&P index riskerar att gå ner

BörsanalyserMakroanalyser

Dela med dig