Aktiespararna

Analys: Rapporterna sämre än väntat

Av Peter Malmqvist
5 februari 20194 min lästid
Trots att Ericsson lyfter vinsten markant, räcker det inte till för att börsbolagens samlade vinster skall nå upp till förväntningarna.

När bolag motsvarande ungefär en tredjedel av börsvärdet lämnat rapport kan konstateras att vinstökningen under det fjärde kvartalet är hela 48 procent. Det borde få placerarna att korka upp chanpagneflaskorna. Problemet är att lyftet åstadkoms av i huvudsak ett bolag - Ericsson. Förlusten i det fjärde kvartalet förra året var astronomisk, 20 miljader kronor, den största kvartalsförlust ett svenkt bolag någonsin registrerat. Den har krympt till mer hanterbara minus 2,6 miljarder, ett resultat fortfarande innehåller stora engångsposter för omstruktureringar och nedskrivningar.

Tillfredsställande, men inte mer

Om vi därför tar bort de tre bolag med bäst vinstförändring (Ericsson, SEB, Atlas Copco), liksom de med sämst (Volvo, Telia, Autoliv) får vi en vinstökning i kvarvarande bolag på 7 procent. Det är tillfredställande, men inte mer. Om vi därtill granskar bredden på utvecklingen kan konstateras att 56 procent av bolagen lyfter vinsterna, men att mediantillväxten stannar på låga 4 procent. Det indikerar att merparten av bolagen levererar en ganska medioker vinstutveckling under det fjärde kvartalet. Det kan jämföras med de två senaste kvartalen, då ungefär 70 procent procent av bolagen lyft vinsterna och mediantillväxten legat på 10-15 procent.

Sämre än prognos

När utvecklingen är sämre än den näraliggande trenden, kan det inte överraska någon att detta kvartal inte lever upp till analytikernas förväntningar. Summerar vi vinsterna kan konstateras att utfallet mot prognos (SME-Infront) landar på minus 1,4 procent. Tar vi bort bolagen som överträffat prognoserna mest (Atlas, Ericsson, Essity) och de som underskridit mest (Telia, H&M, Swedbank) landar utfallet för kvarvarande på plus 0,3 procent. Då ser rapportperioden ut att vara i linje med förväntningarna, men det är en illussion. Bara 44 procent av bolagen har levererat bättre än prognos, varför medianutfallet blir negaitvt med 3,8 procent. Det speglar en sluttande trend, som började redan förra kvartalet. Då låg medianutfallet på minus 1,5 procent efter fyra kvartal i rad med positiva utfall.

Försäljningen ångar på

Försäljningsutvecklingen är dock fortsatt god. Den summerade tillväxten under kvartalet ligger på 7 procent, medan medianvärdet når 8 procent. Det är starka tal, även om det är aningen sämre än förra kvartalet. Räknar vi utfall mot analytikernas prognoser ligger det på plus 1,6 procent, vilket historiskt är ett ganska starkt tal. Valutaeffekterna är dock fortfarande påtaglig. Kvartalsgenomsnittet för euron och pundet, mot kronan ligger fem procent över, jämfört med för ett år sedan, medan nivån mot dollarn ligger nio procent över. Det skapar en "kudde" för försäljningstillväxt. Därför fastnar jublet över de goda talen, lite i halsen.

Och slutsatsen..?

Är glaset halvfullt eller halvtomt? När vi började fundera kring rapportperioden för några veckor sedan, var det kaos på börserna. I förhållande till den situationen är rapportperionde en styrka. Raset under det fjärde kvartalet berodde uppenbarligen inte på vinsterna. Om vi däremot jämför trenden, liksom förväntningarna, tvingas vi konstatera att tillväxttrenden är sluttande och att förväntningarna inte kunde nås. Därför blir slutsatsen något i moll. Vi lär nog inte höra det trevliga ljudet av champagnekorkar när samtliga rapporter levererats. Å andra sidan, lär vi inte heller bara behöva leva på vatten och bröd.

MakroanalyserBörsanalyserEricssonEssity

Dela med dig