Aktiespararna

Fonder: se upp med indexfonder som följer OMXS30 - Di

Av Nyhetsbyrån Direkt
12 juli 20182 min lästid
Att köpa en indexfond med Stockholmsbörsens 30 mest omsatta aktier (OMXS30) som underliggande är långt ifrån den breda exponering Warren Buffett förespråkar i form av indexfonder baserade på S&P500 i USA. Gratis, som i fallet med Avanza Zero, är inte alltid gott.

Det påpekar Di:s Magnus Dagel i en artikel där han synar hur svenska indexfonder med fokus på OMXS30 har presterat.

Vad Magnus Dagel finner är att de två OMXS30-indexfonderna Avanza Zero och Xact OMXS30 utvecklats sämre än den genomsnittliga Sverigefonden oavsett om man tittar på avkastningen i år, på tre, fem, eller tio års historik.

Ett problem Magnus Dagel ser med en fond som följer OMSXS30 är att indexet i dagsläget till 64 procent består av finans och industri, och att detta med H&M och Ericsson medräknat blir hela 75 procent. Detta innebär enligt honom en osund koncentration mot ett fåtal branscher och bolag som nu dessutom gått dåligt.

Skribenten är dock inte negativt inställd till indexfonder som företeelse,
utan anser att passiv förvaltning tveklöst är bra för spararna eftersom det
sänker avgifterna. Snarare pekar han på den undermåliga utvecklingen för
Avanza Zero och Xact OMXS30 som ett varnande exempel på risken förknippad med att en indexfond följer ett väl smalt index.

Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion i
syfte att bredda kunskapen om fonder och öka genomlysningen av denna marknad. Materialet kan vara finansierat och framtaget på uppdrag av extern part och i förekommande fall anges detta tydligt högst upp. Fondredaktionen är frikopplad från Direkts övriga redaktion.

Läs mer om indexfonder i vår guide

Marknadsnyheter

Dela med dig