Aktiespararna

Lär dig om indexfonder

Ska du börja spara i aktier eller fonder, men känner att du inte riktigt vet var du ska börja, eller att tiden inte riktigt räcker till? Då kan en indexfond vara ett fullgott alternativ.

En indexfond (ofta kallad för passiv fond) är enkelt förklarat en värdepappersfond som strävar efter att värdeutvecklingen ska spegla ett visst marknadsindex. Detta innebär att om du till exempel köper en aktiebaserad indexfond, så är målet att fonden ska köpa samma andel av varje aktie som den har i det index som fonden valt att följa.


”Vanligast i Sverige är fonder som följer ett Sverigeindex eller ett Globalindex. ”


Det finns indexfonder för merparten av de större aktiemarknaderna och inriktningar, till exempel USA, tillväxtmarknader och småbolag. Vanligast i Sverige är fonder som följer ett Sverigeindex eller ett Globalindex.


Det finns flera fördelar att spara i indexfonder. En av de kanske främsta är att avgifterna är väsentligt lägre än för aktivt förvaltade fonder (aktivt förvaltande innebär enkelt förklarat att en fondförvaltare aktivt förvaltar fonden och dess innehåll). Med en indexfond är själva förvaltningen betydligt enklare och kräver mindre handpåläggning, således betalas inte lika mycket pengar till diverse fondförvaltare och analytiker. Det är inte ovanligt att avgiften för en indexfond är så låg som 0,1 till 0,5%. I vissa fall kan till och med avgiften vara 0%. Avanza Zero är ett exempel på en fond som är avgiftsfri.

De senare åren har även så kallade fondrobotar ökat i popularitet. Fondrobotar erbjuder också indexfonder, men där sker investeringarna med hjälp av avancerade kalkyler och AI. Att automatisera förvaltningen på detta sätt gör också att man kan kapa kostnader som är kopplade till mänsklig och kostsam förvaltning.


Var kan du handla indexfonder?

Du kan handla indexfonder på en hel rad olika sätt. Det allra vanligaste sättet är att handla genom någon av de handelsplattformar som finns, till exempel Aktieinvest, Avanza eller Nordnet. Du kan även handla indexfonder via din bank. Det enklaste är att sätta upp ett ISK-konto. Fördelen med ett ISK-konto är att det schablonbeskattas årligen, vilket gör det synnerligen enkelt att köpa och handla aktier och fonder utan att du manuellt måste redogöra för detta i din deklaration.

Innan du börjar handla med indexfonder kan det vara en god idé att ta reda på vilka olika typer av indexfonder som finns på marknaden. Här redogör vi för de två vanligaste indexfonderna som är avgiftsfria och som finns på två av de största handelsplattformarna, Avanza och Nordnet.


Avanza Zero

Avanza Zero är en indexfond som endast kan handlas på Avanzas egna handelsplattform. Det är en passivt förvaltad indexfond som följer indexet SIX30RX. Det vill säga de 30 aktierna på Stockholmsbörsen som har högst omsättning, sett till handel. Avanza Zero är den populäraste fonden på hela Avanza, avgiften är 0 kronor. I skrivande stund innehåller fonden bolag som Atlas Copco, Volvo, Ericsson, Investor, Hennes & Mauritz, Hexagon och Sandvik, för att nämna några. Det vill säga svenska och stabila storbolag med låg fluktuation.


Nordnet Indexfond Sverige

Nordnets främsta konkurrent till marknadens mest omsatta gratisfond – Avanza Zero. Här finns svenska bolag som Volvo, Ericsson, Investor och Atlas Copco i portföljen. Denna indexfond följer det marknadsviktade aktieindexet NASDAQ OMX Stockholm Benchmark GI – i vilket över 90 olika bolag ingår.

Aktivt förvaltade fonder vs indexfonder

Vad som egentligen är bäst; aktivt förvaltade fonder, eller passivt förvaltade indexfonder, finns det många åsikter om. Faktum är att det gjorts en hel del forskning på ämnet. En studie, som förvisso har några år på nacken, tittade på hela 2000 fonder mellan åren 1975 och 2006. Den visade att så stor andel som 99,4 % av aktivt förvaltade fonder inte överavkastade index på lång sikt. Aktiespararnas studie av Sverigefonderna från 2023 visar också att bara en liten minoritet av fonderna överträffar index på fem och tio års sikt

För dig som inte har tiden eller kunskapen att sätta dig in i fonder och aktier på en högre nivå vågar vi dock påstå att indexfonder är ett bra alternativ, där minimal handpåläggning krävs från dig som sparare.

Sammanfattningsvis

Nu vet du förhoppningsvis lite mer om indexfonder. Att de är passivt förvaltade, snarare än aktivt förvaltade, vilket är själva huvudanledningen till varför de har en väsentligt lägre avgift (och ibland till och med är avgiftsfria). Det är viktigt att bära med sig att investeringar, även i indexfonder, alltid är förenat med en viss risk. Kom ihåg att aldrig tumma på din investeringsstrategi, att aldrig investera mer pengar än du har råd med, och att se sparandet i indexfonder på lång sikt. Gärna minst fem år.

Dela med dig