Railcare Group: Starkt första kvartal
Detta är en betald analys på uppdrag av Railcare Group utförd av Analysguiden
Bra fart trots kyla och snö
Railcare levererade den högsta omsättningen för ett första kvartal någonsin med 111 mkr (Q1-22 95,3 mkr), främst drivet av Transport Skandinavien, och där framför allt av den nya affären med beredskapslok, men också förnyelsen av malmtransporter åt LKAB som hann komma igång i slutet av kvartalet. Lokverkstaden har också högre beläggning än någonsin. Resultatet efter finansnetto landar på 6,6 mkr (0) för affärsområdet, det klart bästa förstakvartalsresultatet någonsin. Även Entreprenad Utland gick lite bättre, emedan Entreprenad Sverige ökad volymerna, dock med sjunkande marginal – bådadera en effekt av omorganisationen av utlandsverksamheten under Q4. Maskin & Teknik fokuserar nu på att få den nya MPVn med strömavtagare klar under hösten och inga maskinförsäljningar har skett, vilket tynger omsättning och resultat jämfört med Q1 ifjol.
Även om kostnaderna drog iväg lite, främst på grund av inflationen, landade rörelsemarginalen på utmärkta 11,8% (Q1-22: 9,3%) där förbättringarna inom Transport Skandinavien och vändningen i Entreprenad Utland mer än vägde upp försämringarna inom Entreprenad Sverige och Maskin & Teknik.
Lågt hängande morötter
I samband med bokslutskommunikén presenterade bolaget sina nya finansiella mål om en omsättningstillväxt på 10% per år i 5 år och att bibehålla en rörelsemarginal som överstiger 10%. Soliditetsmålet togs bort. Vi tror att målen är i underkant, bl a på grund av inflationen.
De nya målen har bolaget redan nått under de senaste åren och det med starkt positivt fritt kassaflöde som lett till den höga soliditeten (43%). Även om branschen står inför en investeringspuckel så kan det snarast gynna ett finansiellt starkt bolag som ligger i framkant, som Railcare.
Konjunkturokänslig och bra portföljegenskaper
Railcare har lyckats växa med 16% per år de senaste fyra åren och 2023 har börjat bra. Det har skett med en allt stabilare marginal tack vare breddningen i verksamheten och fler långa kontrakt. Med våra prognoser och antagandet att aktien handlas till P/E 10-12 2028, så visar våra beräkningar en motiverad kurs idag på 22-25 kr i kassaflödesanalysen med ett avkastningskrav på 12%.
Det kan framstå som en begränsad uppsida, men då har vi inte varit särskilt aggressiva i våra antaganden eftersom vi inte har räknat med potentialen i maskinförsäljning, turn-around i utlandsverksamheten, nya stabiliserande långtidskontrakt, premier för grön maskinpark eller förbättringar i kapitalstrukturen.
Aktien har också andra företräden som en sällsynt låg konjunkturkänslighet och att dess karaktär ger goda portföljegenskaper i en diversifierad aktieportfölj.