VEF: Creditas och exits bakom tillväxten i substansvärdet
Amortering av lån och återköp av aktier efter exits
Det andra kvartalet har trots politisk och geopolitisk oro kännetecknats av att bolagets portfölj återigen har börjat ta fart samt att exitmarknaderna har vaknat till liv igen. Under kvartalet har det skett tre högprofilerade börsnoteringar till miljardvärderingar i Fintechvärlden, nämligen handelsplattformen eToro, den digitala banken Chime och stablecoin emittenten Circle. Det har även skett ett större förvärv inom Fintech med Coinbases köp av krypto-derivatbörsen Deribit. VEF själva avyttrade under kvartalet sin resterade aktiepost i Blackbuck och realiserade därmed ytterligare 5 musd till cirka 10% premie jämfört med värderingen av posten vid utgången av det föregående kvartalet. I slutet av maj släppte bolagets största innehav, Creditas, sin rapport för sitt första kvartal 2025. Den lönsamma tillväxten har fortsatt med intäkter om 96 musd och en bruttovinst på 37 musd, vilket motsvarar en bruttomarginal på cirka 39%. Under kvartalet uppvisade Creditas en kraftig tillväxt i andelen nya lån, vilket kortsiktigt slår på bruttomarginalen. Men utsikterna för Creditas ser fortsatt mycket positiva ut och ledningen siktar på en årlig tillväxttakt om minst 25% med bibehållen lönsamhet under kommande år.
Substansrabatt om 47% vid utgången av kvartalet
Substansvärdet för portföljen vid utgången av det andra kvartalet uppgick till 374,6 musd. Det är en uppgång med 4,9% sekventiellt vilket förklaras av de övergripande marknadstrenderna, där innehavet i Creditas var en viktig drivkraft vars värde uppvärderades med 28,5 musd efter en mycket stark kvartalsrapport. Substansvärdet mätt i svenska kronor steg med 1,5% sekventiellt och uppgick till 3,48 kronor per aktie. Den starka svenska kronan gentemot amerikanska dollarn gjorde att uppgången sekventiellt inte blev lika stor. Bolagets starka finansiella ställning vid utgången av föregående kvartal har använts till att delåterbetala den utestående obligationen med 16,7 musd samt till löpande aktieåterköp. Vid utgången av det andra kvartalet uppgår bolagets kassa till 14,6 musd plus 6,2 musd i likvida placeringar. Idag har över 90% av bolagen i den aktiva portföljen uppnått break-even utan behov av ytterligare finansiering.
Upprepar motiverat värde om 2,50 kronor
Inriktningen mot snabbväxande onoterade Fintech-bolag på tillväxtmarknader ger en unik möjlighet att få exponering mot bolag som normalt sett inte är tillgängliga att investera i för småsparare. Givet bolagets exits till premievärdering hittills i år, som använts till del delamortering av obligationslån och till återköp av aktier, i kombination med en fortsatt hög substansrabatt gör att Analysguiden tycker att aktien är köpvärd och passar i en väldiversifierad portfölj. Vi upprepar därför vårt motiverade värde om 2,50 kronor.