Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-12

Malmqvist: Fortsatt vinstuppgång väntas

wysiwyg_image

Årets tredje kvartal blir ännu ett kvartal med fantastisk vinstuppgång. Drygt 80 procent av bolagen förväntas öka vinsten trots att jämförelsekvartalet var ganska hyggligt. Även försäljningen förväntas stiga.       

Summerar jag Infronts analytikerprognoser för det tredje kvartalet får jag en förväntad vinstuppgång i årstakt på höga 26 procent. Detta trots att förra årets vinst innebar en uppgång på goda 20 procent och alltså inte är självklart lätt att slå. Jämför vi kvartalsvinsten med motsvarande kvartal för två år sedan, alltså 2019 ligger vinstnivån nästan 50 procent över. Det är häpnadsväckande.

Även justerad trend positiv

Kvalitetstester vi vinstutvecklingen genom att eliminera de tre bolag med störst förväntad vinstökning (SSAB, Volvo, SCA), liksom de tre med störst förväntad minskning (Ericsson, Assa Abloy, Getinge) kan konstateras att kvarvarande bolag förväntas rapportera en vinstökning som också är 26 procent. Jämfört med 2019 års vinster ligger den justerade nivån nästan 30 procent över. Även det är en fantastisk siffra.

Medianen stiger markant 

Granskar vi samtidigt medianvärdet (mittföretaget i gruppen) för de 68 bolagen stannar den förväntade vinstuppgången 19 procent, vilket är en markant uppgång med tanke på att medianvärdet alltid är jämnare. Här kan också konstateras att medianen hålls nere av att de sämsta bolagen förra året, alltså alla som redovisade förlust (6 av 68 bolag) faller ur undersökningen. Samtidigt förväntas hela 82 procent av rapporterna visa vinstökningar, vilket är extremt stor andel, om än i nivå med förra kvartalet. Jämfört med 2019 ligger mediannivån drygt 20 procent över.  

Försäljningen lyfter

Till skillnad från tidigare hänger nu även försäljningen med. Ökningen förväntas bli 12 procent, vilket är något lågre än utfallet förra kvartalet, men klart bättre än kvartalen dessförinnan. Det är också bättre än ”normal” tillväxt, som brukar ligga kring 4-5 procent. Uppgången bör dock ses i relation till att försäljningen för ett år sedan föll 3 procent, vilket gör jämförelsekvartalet ganska lätt att slå. Jämfört med försäljningsnivån 2019 landar vi dock 8-9 procent över.

Verkstad och basindustri viktigast

Som tidigare förväntas verkstadssektorn stå för den största delen av totalvinsten med en andel på 31 procent, samtidigt som andelen av vinstökningen är hela 44 procent. Försäljningstillväxten beräknas bli starka 16 procent (median). Bankerna ligger som vanligt tvåa med en andel på 19 procent, medan andelen av vinstökningen stannar på 10 procent och intäktsökningen förväntas bli 2 procent. Nummer tre blir konsumentbolagen på 16 procent, som förväntas svara för 14 procent av vinstökningen och ha en intäktstillväxt på tillfredställande 7 procent. Byggsektorn och basindustri kommer därefter med 10 procent vardera av totalvinsten, men där basindustri går som tåget och svarar för samma andel av vinstökningen som verkstadsbolagen, medan byggsektorn totalt sett inte har någon vinstökning alls, mycket beroende på omstruktureringskostnader i vissa bolag. Intäktsökningen i basindustrin är hela 30 procent, medan den i byggbolagen ändå är mycket goda 10 procent.  

Och slutsatsen..?

Vi går mot ännu ett häpnadsväckande kvartal och det kan bli ännu bättre. De senaste sex kvartalen har bolagens utfall kraftigt överträffat analytikernas prognoser. Det har kunnat förklaras med att bolagens vinstutveckling varit väsentligt starkare än den globala makroekonomiska statistiken. När nu statistiken kommit i kapp någorlunda blir det intressant att se om analytikerna fortfarande tillhör de försiktigas skara. Med tanke på att bolagen nu förväntas segla hem rekordvinster är det nog ganska troligt att analytikerna fortsätter att vara försiktiga. Om utfallen däremot inte når upp till de rosaskimrande prognoserna då kan vi ha ett nytt läge på börsen.

 

wysiwyg_image

Försäljningstillväxten förväntas bli markant

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.