Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-31

Malmqvist: Kurvorna går upp

wysiwyg_image

Börsen slår rekord och världens viktigaste makroindikator, inköpschefernas index, går upp markant. Mycket annat går också rätt, men en faktor går åt fel håll och den är samtidigt väldigt viktig - industriländernas statsfinanser.      

Inköpschefernas index är en inflytelserik indikator. Den finns både för tillverkningsindustri och service. I april rasade index för servicesektorn i Europa till 10, att jämföra med normala pendlingar mellan 40 och 60. Hemskt. Nu har emellertid indexet studsat upp till en topp på 55 förra månaden, som blev 50 i augusti. De flesta länder i Europa visar samma trend. 

Tillverkningsindustrin stark

Indexet för tillverkningsindustri föll inte lika kraftigt i april utan stannade på 33 för Europa och 36 för USA. Det är visserligen uselt, men inte samma avgrundsdjup, som för servicesektorn. I augusti gick tillverkningsindex upp till 52 i Europa, vilket var ungefär som månaden innan, medan det i USA gick upp från 51 i juli till 54 i augusti. Det var överraskande bra med tanke på att det har varit kaotiskt på smittfronten under sensommaren. 

Inte konstigt

Den som bara använder inköpschefernas index som konjunkturindikator tycker inte det är konstigt att Stockholmsbörsen ligger tre procent från ”all-time high” och S&P faktiskt ligger fyra procent över. Inköpschefernas index är troligen den viktigaste indikatorn av alla makroindikatorer. De höga kurserna innebär att p/e-talet för Stockholmsbörsen på 2019 års toppvinst är hela 18, samt osannolika p/e 21 för S&P. I vilken annan ekonomi som helst hade detta varit en hög värdering. I dagens coronasmittade värld är den helt fantastisk.

Panik runt hörnet

Det råder samtidigt en accelererande panik hos politikerna. Smittspridningen i de industrialiserade länderna är på väg upp. Granskar vi de 16 länder i Europa som snabbt stängde in sina medborgare i mitten av mars kan konstateras att antalet smittade per dag nu är uppe i 16000. Det är samma ökning som i april och kan jämföras med den lägsta nivån i början av juni, som var drygt 2000 per dag. Då hade emellertid de flesta länder i Europa varit nedstängda i nästan tre månader. USA ligger dock klart högre med ungefär 40000 smittade per dag. Det är dock en förbättring från i början av juli då smittspridningen toppade på 70000. 

Dags att agera

Paniken medför att politikerna världen över vill visa ”handlingskraft”. Det innebär partiella nedstängningar av vissa länder och i praktiken gränskontroller, utformade som karantänstider för hemvändande (och gästande) medborgare. Storbritannien utmärker sig i båda ändarna. Australien visar också framfötterna, där femmiljonersstaden Melbourne låst in sina medborgare i snart sex veckor. Även Spanien har genomfört partiella nedstängningar i exempelvis Katalonien. I USA har därtill flera av de folkrikaste staterna i söder genomfört nya restriktioner.

Läs mer: USA är på rätt väg

Den farliga faktorn

Detta sker samtidigt som sysselsättningen är en katastrof. Det framgår av USA, där arbetslösheten exploderat, liksom statens kostnader för att hålla nere arbetslösheten. I Europa är dock uppgången knappt märkbar, eftersom alla länder öser ut statliga bidrag för att hålla anställda kvar i företagen. Det har resulterat i accelererande budgetunderskott i Eurozonen, som sammantaget gått från minus 1 till minus 9 procent av BNP. I USA är raset från minus 5 till minus 15 procent. Accelerationen är unik och nivåerna har bara tidigare uppnåtts i perioder av krig. Under finanskraschen var det inte alls lika illa.

Vem bryr sig..?

Lyckligtvis verkar ingen placerare bry sig. Budgetunderskott är ingen fara, så länge inte räntorna börjar stiga och det händer inte just nu. Alla globala statsobligationer slår nya räntebottnar. Den globala genomsnittsräntan för en tioårig obligation är nu nere i rekordnivån 0,2 procent och på kortare löptider är det minusränta över hela linjen. Det kan vi tacka centralbankernas obligationsköp för. Det pressar räntorna. Tillsammans med de positiva inköpscheferna hålls därför aktieplacerarna på gott humör. Det är den bästa av alla världar: Allt bättre konjunktur och inga räntor. Jag bara undrar - hur länge till?   

wysiwyg_image

Budgetsaldot i USA och Eurozonen rasar.

wysiwyg_image

Smittspridningen i Europa på väg upp

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.