Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-02-19

Malmqvist: Verkstadsrapporterna i topp

wysiwyg_image

Rapportperioden började bra, fortsatte ännu bättre och avslutades på topp. Vinstuppgången exklusive extrembolagen blev 14 procent och verkstad kammade hem de flesta topplaceringarna.    

Summerar vi vinsterna för de 77 storbolag som lämnat rapport är den justerade vinstuppgången 14 procent. Summeringen exkluderar de tre bolag med störst vinstlyft (Ericsson, Skanska, Trelleborg), liksom de tre med störst resultatfall (Telia, SCA, Holmen) för att eliminera effekter av engångskaraktär. Medianvärdet blev också högt, 13 procent, samtidigt som 65 procent av bolagen visade vinstökningar.

Utfall högt över prognos

Gör vi samma räkneövning gällande prognosutfallet, alltså tar bort de tre bolag med störst positivt utfall (Volvo, Ericsson, Tele 2), liksom de i andra änden (Telia, SAAB, Securitas) landar utfallet 9 procent över prognos. Samtidigt ligger 70 procent av bolagen över, vilket gav ett medianvärde på 9 procent. Det är fjärde kvartalet i rad som utfallet markant överstiger prognoserna.

Verkstad och bank är största sektorer

De vinstmässigt största sektorerna är verkstad och bank med 30 respektive 21 procent av totalvinsten. Därefter följer IT/Tele och byggsektorn med 16 respektive 12 procent. Från IT/telesektorn har då Telias gigantiska nedskrivningar och reaförluster exkluderats (25 miljarder kronor). Därefter i rangordning kommer konsumentsektorn på 11 procent och basindustrin på 7.  

Störst sektorökning

Gör vi samma rangordning baserad på vinstökningen kan konstateras att IT/Tele (exklusive Telias engångsposter) bidrog med en ökning på 15 miljarder kronor, nästan helt tack vare uppgångar i Ericsson och Telia. Verkstadssektorn kom in som nummer två på 9,0 miljarder tack vare främst lägre omstruktureringskostnader i tre storbolag. Byggsektorn kom därefter och lyfte vinsten med 5,9 miljarder, vilket till stor del var Skanska förtjänst. Även om vi granskar vinsttillväxten i procent (mätt som median för sektorn) hamnar dessa tre sektorer i topp, med konsumentsektorn på fjärde plats.

Prognosutfallet per sektor

Granskar vi prognosutfallet per sektor kan konstateras att verkstad hamnade i topp även här, med ett positivt utfall på 5,0 miljarder kronor, följt av basindustrin på 2,1 miljarder och bankerna på 2,0 miljarder. Därefter var det ett hopp ner till byggsektorn på 0,9 miljarder. Granskar vi utfallet i procent (mätt som sektormedian) hamnade basindustrin 33 procent över prognoserna, följt av verkstad och banker 8 procent över, medan byggsektorn och konsument fick ett utfall 4 procent överprognos. 

Försäljningen mer dämpad

Totalt sett föll bolagen försäljning med 1 procent, men 57 procent av bolagen redovisade stigande försäljning, varför medianen landade på 2 procent. Störst ökning klarade bankerna med drygt 7 procent, följt av IT/tele och konsument på 4 procent, medan Verkstadssektorn försäljning föll 4 procent. Även räknat som utfall mot prognos hamnade bankerna i topp på 3,3 procent, följt av basindustri på 2,8 procent och IT/tele på 1,0 procent. Här landade Verkstad på minus 1,1 varför det är ganska klart att det inte är stark efterfrågan som drivit på verkstadssektorns vinstökning. 

Och slutsatsen..?

Verkstadssektorn hamnade i topp i de flesta parametrar som gäller vinsten, men inte de som gäller försäljningen. Där får utvecklingen närmast betraktas som en besvikelse. Nummer två i rangordning är bankerna, som kom in bra i alla grenar, både vinst och försäljning. Dock är ”försäljning” i bankvärlden ett något svårare begrepp än för övriga sektorer. Det är inte samma tydliga mått på ”aktivitet” som i icke-finansiell verksamhet. Tredjeplatsen delas ganska lika av IT/telesektorn och konsument, som kom ganska bra ut både vad gäller vinst och försäljning. Eftersom analysen även inkluderar medianvärdet för sektorerna bör inte enstaka bolag förklara hela sektorutvecklingen. Slutklämmen blir därför att fjärde kvartalets utveckling överraskade stort, med verkstad och banker i topp. 

 

wysiwyg_image

Resultatutfall mot prognos, mätt som medianvärde för respektive sektor

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.