AI-aktier – allt du behöver veta

AI-aktier – allt du behöver veta.
Ända sedan ChatGPT:s lansering i slutet av 2022 har AI-hypen fullkomligt exploderat. AI har utvecklats till att bli en av vår tids mest omtalade och omvälvande teknologier. Men vad betyder egentligen AI för dig som investerare? I den här guiden går vi igenom vad AI är, vilka bolag som driver utvecklingen, och hur du kan tänka om du är intresserad av att investera i AI-aktier.

AI, eller artificiell intelligens, är ett enkelt uttryckt ett samlingsnamn för teknologier som kan analysera data, fatta beslut och lära sig utan att vara direkt programmerade för varje specifik uppgift. Det kan handla om allt från att känna igen bilder och översätta språk till att automatisera processer.

Börsen kryllar numer av bolag som på ett eller annat sätt använder sig av, eller utvecklar AI. För dig som är nyfiken på att investera i AI kan det därför vara på sin plats med en guide, som pekar dig åt rätt håll.

Vad är AI och varför är det relevant för investerare?

De senaste åren har AI blivit mer kraftfull och tillgänglig, vilket påverkar hur företag arbetar, hur vi lever våra liv, men också hur framtidens vinnare på börsen kan se ut.

Som alltid när det kommer till ny teknologi finns det många bolag som vill tälja guld på den nya trenden, och nästan lika många investerare som hoppas fånga nästa kursraket. Men alla AI-aktier är inte skapade lika. Bland AI-bolagen hittar vi både väletablerade teknikjättar och småbolag med stora löften men begränsade intäkter. Att förstå skillnaderna är avgörande för den som vill investera i AI med framgång.


Viktiga begrepp

Men låt oss ta det från början. Det finns många olika begrepp, nyckelord och teknologier som kan vara bra att särskilja.

AI
Betyder artificiell intelligens och är samlingsbegreppet för en rad olika teknologier som utan mänsklig handpåläggning kan lära sig genom data.

Generativ AI
Till skillnad från AI i stort, som ofta fokuserar på att analysera data eller fatta beslut, är generativ AI specialiserad på att skapa nytt innehåll, som text, bilder, musik eller kod baserat på tidigare inlärning. Idag finns en hel uppsjö olika verktyg och programvaror som räknas till generativ AI. Exempel på dessa är Midjourney, Sora och Dall-E.

Maskininlärning (machine learning)
Förenklat kan man säga att maskininlärning är en typ av AI där datorer tränas för att hitta mönster i stora datamängder. Datan kan sedan användas för att fatta beslut eller utan att någon behöver programmera varje steg. Ett vanligt exempel är hur streamingtjänster rekommenderar filmer baserat på vad du tittat på tidigare.


Så driver AI Innovation

AI driver innovation genom att automatisera uppgifter, analysera stora mängder data snabbt och inte minst genom att hitta mönster som är svårt för det mänskliga ögat att se. Detta öppnar för nya produkter, tjänster och effektivare arbetssätt i allt från sjukvård till finans och industri.

Några exempel är bilaktörer – med Tesla i spetsen – som utvecklar AI för självkörande bilar. AI kan även användas i form av chattbotar vilket gör att e-handlare kan automatisera kundinteraktionerna som sker på webbplatsen. Inom flera branscher har generativ AI också banat vägen för produktvideos- och bilder där man numer kan skapa innehåll helt digitalt, utan dyr fotograf, ljussättning, modeller och tidskrävande bildredigering.

Det är lätt att inse att AI har eller kommer förändra många branscher från grunden.

Olika typer av AI-aktier

Det finns många olika branscher där AI-teknologin används. För att få en bättre överblick går vi därför igenom dem nedan.

Teknik
Teknikbolagen utgör hela grunden för hela AI-utvecklingen. Det handlar om bolag som tillverkar den hårdvara som krävs för att träna och köra avancerade AI-modeller, vilket i sig kräver en enorm beräkningskraft. Här dominerar amerikanska Nvidia, vars grafikprocessorer (GPU:er) blivit något av en branschstandard för AI-träning. Även AMD och Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) spelar viktiga roller. AMD är en konkurrent inom avancerade chip medan TSMC är världens ledande tillverkare av så kallade halvledare. När efterfrågan på AI växer globalt, är det främst dessa bolag som står i centrum för leveranskedjan.

Molntjänster
Plattformsbolag och molntjänstleverantörer är nästa lager i ekosystemet. Det är företag som erbjuder den infrastruktur där AI-modeller körs och integreras. Exempel på företag är Microsoft, Amazon (AWS) och Alphabet (Google Cloud). Dessa giganter investerar enorma summor i AI-utveckling, både genom att bygga egna språkmodeller och genom att erbjuda AI-verktyg till andra företag via sina molntjänster.

Genom samarbeten – som Microsofts investering i OpenAI – förstärker de dessutom sina plattformar med nya avancerade generativa AI-funktioner. Dessa bolag har ofta både skalan och resurserna att snabbt sprida ny teknik till miljontals användare.

Applikationsbolag

Så kallade applikationsbolag utgör den tredje gruppen. Dessa bolag använder AI för att förbättra sina egna produkter och tjänster, ofta utan att själva bygga den underliggande tekniken. Ett exempel är Salesforce, som integrerat AI i sina CRM-system för att ge säljare bättre beslutsstöd.

Ett annat är musikstreamingtjänsten Spotify, som med hjälp av AI optimerar rekommendationer, spellistor och innehållspresentation. Dessa bolag använder främst AI som ett sätt att skapa konkurrensfördelar, öka kundnöjdheten och automatisera processer, inte minst inom kundservice och marknadsföring.

Så värderas AI-aktier

AI-aktier kan vara svårvärderade, inte minst eftersom många av dem befinner sig i snabb tillväxt, ofta utan stabil lönsamhet. Det går att dra liknelser vid IT-kraschen vid millenieskiftet då det kryllade av nya, spännande bolag på börsen som steg i värde tack vare Internet-hajpen. En del bolag bygger framtidsförväntningar snarare än resultat, detta gör det särskilt viktigt att titta på nyckeltal, och att jämföra med liknande bolag i samma fas.

För mogna teknikbolag, som Microsoft eller Alphabet är klassiska mått som P/E-tal (pris/vinst) och fritt kassaflöde relevanta nyckeltal. Dessa nyckeltal visar hur marknaden värderar bolagets vinster idag.

För snabbväxande bolag utan vinst kan istället P/S-tal (pris/omsättning) vara mer användbart, tillsammans med tillväxttakten i omsättning och antalet användare.

Ytterligare ett nyckeltal att hålla koll på är PEG-talet (P/E i relation till vinsttillväxt). Detta nyckeltal ger istället en bild av om en aktie är dyr i förhållande till hur snabbt vinsten förväntas öka.

Slutligen kan det vara värt att granska bruttomarginal, FoU-investeringar och kundanskaffningskostnad (CAC) för att förstå hur hållbar affärsmodellen är på längre sikt.

Riskfaktorer

AI har som sagt potential att förändra hela branscher, men det innebär inte att alla AI-investeringar är säkra kort på börsen. Precis som med andra teknikskiften finns det risker som investerare behöver ta i beaktning, inte minst när en stor del av värderingen bygger på framtida förväntningar snarare än hur bolaget presterar här och nu.

Övervärdering
En av de största riskerna när det kommer till investeringar i ny teknik är övervärdering. När marknaden rusar mot allt som har med AI att göra är det lätt att bolag med vaga kopplingar till tekniken får oförtjänt höga värderingar. Historien är full av exempel där teknikhajpen sprungit före de faktiska intäkterna, och där nedgången senare lämnat många investerare bankrutta.

Reglering
En annan osäkerhetsfaktor som kan ställa till det stavas reglering. Allt fler regeringar tittar på hur AI bör kontrolleras, särskilt när det gäller etik, dataskydd och hur tekniken förändras arbetsmaknadsvillkoren. Nya regler kan tillkomma vilket kan innebära ökade kostnader eller begränsade användningsområden, vilket i sin tur kan slå mot mindre bolag med begränsade resurser att anpassa sig.

Tekniska risker
AI är ett snabbt rörligt område där dagens ledare inte är garanterade morgondagens framgång. Nya genombrott, förändrade algoritmer eller konkurrerande lösningar kan snabbt förändra bolagets framtidsutsikter. 

Affärsrelaterade risker

Många AI-bolag är beroende av stora mängder data, avancerad hårdvara och ett begränsat antal kompetenta utvecklare. Brist på något av detta kan bromsa tillväxten i sektorn. Dessutom är många AI-tjänster ännu inte bevisat lönsamma i större skala, vilket gör affärsmodellen sårbar när marknadsklimatet blir tuffare.

Att investera i AI innebär med andra ord både möjligheter och fallgropar. Den som vill vara med på resan gör klokt i att inte bländas av teknikens potential, utan också ta höjd för riskerna. Om du vill lära dig mer om Aktiespararnas sparfilosofi har vi några gyllene regler som kan hjälpa dig på traven.

Tips till den långsiktiga spararen

Om du investerar på börsen på lång sikt kan att investera i AI vara en guldgruva, men på kort sikt är det också förenat med högre risk än många andra investeringar.

Hur AI kan vara en del av en bred portfölj

AI-sektorn är spännande, men den är också föränderlig och oberäknelig. Det är därför du bör se AI som ett komplement i en bred och balanserad portfölj. Genom att sprida sina investeringar mellan olika typer av AI-bolag – från etablerade teknikjättar till mindre tillväxtbolag – kan du ta del av potentialen utan att ta onödigt hög risk.

Att kombinera AI-exponering med andra sektorer, som verkstadsbolag, investmentbolag eller bolag inom hälsa eller energi, skapar dessutom bättre förutsättningar att stå emot svängningar i marknaden. Om du är en långsiktig sparare handlar det inte om att satsa allt på nästa AI-raket, utan om att låta AI bli en av flera motorer i din investeringsportfölj.

Diversifiering

Diversifiering handlar om att sprida dina investeringar, både inom AI och mellan olika branscher och geografier. Detta gör att du minskar risken för att en enskild aktie eller sektor drar ner hela portföljen.

Diversifiering handlar inte om att undvika risk helt, utan om att balansera den. På så sätt kan du ta del av AI:s möjligheter utan att bli alltför sårbar för plötsliga kursfall eller tekniska bakslag.

Vad händer härnäst inom AI

Vi har konstaterat att utvecklingen inom AI går i ett rasande tempo. Så hur ser framtiden för AI ut? Det är förstås svårt att se in i framtiden, men vi kan göra vissa antaganden om AIs väg framåt. 

AI i vardagen

AI har snabbt blivit en naturlig del av våra digitala verktyg. Från mejl och dokument till appar och kundtjänst. Nästa steg är sannolikt att fler företag integrerar AI i sina tjänster, vilket på sikt kan skapa nya konkurrensfördelar.

Edge AI

AI flyttar allt oftare från molnet till själva enheten. Det gör att bilar, telefoner och maskiner kan fatta lokala beslut, snabbare och utan att behöva ha en ständig internetanslutning. Något som kommer driva efterfrågan på ny hårdvara.

AI i medicin

Idag används redan AI för att analysera medicinsk data och förbättra diagnoser. Det här är ett område som skapar stor samhällsnytta, men också stor potential för långsiktig tillväxt.

Reglering

När AI växer kommer också krav på kontroll. Nya lagar och riktlinjer kommer sannolikt påverka hur företag får och kan använda tekniken, något som investerare bör följa noga.

Framtida vinnare

De bolag som vinner AI-racet är de bolag som på bästa sätt kombinerar unik data, stark teknik och verkligt kundvärde. Det kan vara stora plattformar, men också mindre, fokuserade nischbolag.

Checklista – Att investera i AI-aktier

Tillskansa dig kunskap

AI är ett brett begrepp. Bland AI-bolagen finns allt från chipbolag till apptjänster. Som alltid innan du investerar är det en god idé att ta reda på hur bolaget du tittar på faktiskt använder eller tjänar pengar på AI.

Nyckeltal

I snabbväxande bolag kan P/S och omsättningstillväxt vara mer relevanta än P/E-tal. Titta också på bruttomarginaler och investeringar i forskning och utveckling för att förstå hur redo ditt bolag är för framtida utmaningar.

Se upp för övervärdering

AI-hajpen har gjort att vissa aktier handlas till skyhöga nivåer, likt IT-kraschen vid millennieskiftet. Fråga dig själv om du betalar för verklig potential, eller bara för hur människor tror att bolaget kommer att prestera.

Sprid risken

När du investerar kan det vara klokt att kombinera stora, stabila AI-bolag med tillväxtcase. Lägg inte alla AI-ägg i samma korg, varken sektormässigt eller geografiskt.

Följ utvecklingen

Teknologin är snabbt föränderlig, och AI är inget undantag. Håll koll på nya tekniska genombrott, nya användningsområden, och hur regleringar kan påverka branschen framgent.

Tänk långsiktigt

AI är ingen tillfällig trend, men vilka som är de stora vinnarna kan skifta. Ha tålamod och låt AI bli en del av en bred, hållbar portfölj.

Bli medlem hos Aktiespararna

Nu har du förhoppningsvis lärt dig mer om AI och hur du kan tänka om du är intresserad av att investera i denna ständigt föränderliga och expansiva sektor. Vill du lära dig mer om sparande och investeringar så kan du bli medlem hos Aktiespararna och ta del av exklusivt innehåll, utbildningar, analyser och massor av spännande innehåll som hjälper dig bli en vinnare på börsen.

Dela med dig