Aktiespararna

Så här fungerar din pension

Aktiespararna guidar dig genom pensionsdjungeln.

Det är få saker som berör alla svenskar lika mycket som pensionen. Förr eller senare kommer vi gå i pension och därför är det väldigt viktigt att ha koll på hur pensionen fungerar. Genom media kan man återkommande få höra hur pensionen är omdebatterad. Att därför vara välinformerad om vilka val som ger störst påverkan för dig är därför mycket viktigt.

Pensionen ritas ofta upp som en pyramid som i huvudsak består av tre olika delar. I denna artikel går vi översiktligt igenom varje del av pensionssparandet. Den första och i många fall största delen är den allmänna pensionen. Den sparas av staten på två olika sätt som kallas inkomstpension och premiepension. Därefter hittar vi tjänstepensionen som nästa del, den sparas av din arbetsgivare. Till sist hittar vi det privata pensionssparandet, alltså de pengar som du själv väljer att avvara till din pension.

Inkomstpensionen – Grunden i pensionssparandet

Inkomstpensionen är den största delen av den allmänna pensionen. Inkomstpension börjar du tjäna in så fort du arbetar och betalar skatt eller har andra pensionsgrundande inkomster. När du har en pensionsgrundande inkomst så sätts 16% av inkomsten av till inkomstpension. Du kan då se att det samlas in pensionsrätter på ett konto motsvarande det avsatta beloppet, med tillägg för lite ränta. När du sedan går i pension så fördelas dessa pensionsrätter enligt en plan som ska räcka livet ut och ger dig en stabil månatlig utbetalning.

Pensionsrätter kan intjänas på flertalet sätt varav ett givetvis är inkomst av tjänst. Därutöver kan du även erhålla pensionsrätter genom: Sjuk eller aktivitetsersättning, a-kassa, föräldrapenning och CSN.

Premiepensionen – allmänna pensionen

Utöver den stora inkomstpensionen återstår ytterligare en mindre del i den allmänna pensionen, premiepensionen. Till premiepensionen avsätts 2,5% av din pensionsgrundande inkomst. Vad som är unikt med premiepensionen är att den investeras i fonder som du själv väljer. Via pensionsmyndighetens hemsida finns ett fondtorg där det går att välja fonder att investera sin pension i. Det finns en stor variation mellan spännande aktiefonder och mindre volatila räntefonder. Den sparare som inte loggar in och gör ett aktivt fondval kommer placeras i den statliga förvalsfonden vid namn AP7Såfa.

Fonden är konstruerad på sådant vis att fram till din 55 årsdag är 100% av pengarna investerade i aktier. Därefter så börjar succesivt risken att sänkas automatiskt genom att aktieexponeringen minskar och exponeringen mot den mer stabila räntemarknaden ökar. På 75 årsdagen är exponeringen, två tredjedelar räntor och en tredjedel investerat i aktier. Det skapar en trygghet mot tillfälliga börsfall, samtidigt som man drar nytta av börsens fördelar i de långa uppgångsfaserna när spararen är ung. Aktieexponeringen kan jämföras med en global aktiefond med mycket låga avgifter.

AP7Såfa är även en fond som i aktiedelen använder sig av derivat för att öka risken och därmed möjligheten till avkastning något. Det gör fonden unik på fondtorget och har gjort att fonden historiskt har presterat mycket bra.  I dagsläget är den maximala hävstången 25% vilket innebär att om börsen stiger 10% så kan fonden med hjälp av sin hävstång stiga 12,5% under samma period. Det är dock viktigt att betona att samma förhållande gäller om börsen faller och att historisk avkastning inte behöver vara vägvisande för framtida avkastning.


Tjänstepensionen – En snårig djungel

Tjänstepensionen är den del av din pension som arbetsgivaren sparar när du arbetar. De flesta anställda har tjänstepension men inte alla, varför det är viktigt att kolla upp, då tjänstepensionen står för en stor del av din totala pension. Tjänstepensionen grundas antingen på ett kollektivavtal mellan arbetsgivare och fackorganisation eller ett individuellt avtal mellan dig och din arbetsgivare. Formerna för tjänstepensionen har dels ändrats mycket under de senaste åren, dessutom skiljer sig de väldigt mycket mellan olika branscher och organisationer. Därför är det svårt att ge generella slutsatser kring tjänstepensionen.

Oftast placeras dock tjänstepensionen enligt någon av följande förvaltningsmetoder. Ibland kan du själv välja vilken av dessa förvaltningsmetoder som ska tillämpas:


Traditionell försäkring

I en traditionell försäkring så placeras pengarna av pensionsbolaget. I dessa placeringar sprids riskerna noggrant och därför kan pensionsbolaget utfärda vissa garantier till dig som pensionssparare om framtida utbetalningar. Ofta som en andel av de inbetalningar som gjorts. Nackdelen är att den historiska avkastningen varit lägre i dessa försäkringar.


Fondförsäkring

I fondförsäkringar är det du själv som väljer i vilka fonder som pengarna ska placeras. Hur stort fondtorg du har tillgång till beror på ditt pensionsavtal men ofta finns flertalet av fonder till en framförhandlad rabatterad avgift. I en fondförsäkring finns möjlighet till god avkastning, däremot är riskerna högre och du får inga garantier på framtida pension utan den beror på hur dina investeringar utvecklas.

Privata pensionssparandet – din pensionsbonus

Trots allmän pension samt tjänstepension så upplever många att deras pension inte räcker till. Då krävs ett extra pensionssparande som du själv utför. Detta kan kallas för privat pensionssparande. Kring det privata pensionssparandet finns inga särskilda ramar. Förut fanns en skattesubventionerad sparform till pensionen som hette IPS. Den skattesubventionen togs bort 2015 och sedan dess finns det inget extra fördelaktigt sätt att spara sina pensionspengar i jämförelse med sitt vanliga aktie-och-fondsparande. Idag finns det i huvudsak tre kontoformer för att spara i aktier eller fonder. Dessa heter: Aktie och fondkonto, Investeringssparkonto och kapitalförsäkring. Investeringssparkontot (ofta förkortat ISK) är det nyaste tillskottet sedan det introducerades 2012. Sedan dess har det varit mycket populärt bland svenska privatpersoner. Till skillnad från Aktie och fondkontot behöver ISK-spararen inte deklarera alla sina affärer och betala en vinstskatt. På Investeringssparkontot utgår i stället en schablonskatt som beräknas automatiskt och som kommer förtryckt på deklarationen. Det förenklar sparandet och sedan starten har det dessutom varit skattemässigt fördelaktigt att spara på ISK.

I sin struktur till att spara långsiktigt till pensionen kan man med fördel dra nytta av Aktiespararnas sparfilosofi när man väljer investeringar. I Aktiespararnas sparfilosofi ges viktiga tips som att sätta ett mål med sina investeringar samt att spara regelbundet oberoende av upp eller nedgång. Därtill är det väldigt viktigt att sprida sina risker och vara försiktig med belåning. Bestäm dig redan på förhand för under vilka omständigheter du ska sälja ett bolag, och lyssna aldrig okritisk på andras råd, gör alltid din egen analys.

Med dessa insikter om pensionen så önskar vi på Aktiespararna dig ett stort lycka till med pensionssparandet!

Dela med dig