Aktiespararna

10 aktier som står pall i oroliga tider

Av Carl-Henrik Söderberg
5 september 20229 min lästid
Carl-Henrik Söderberg.
Hur vi rustar portföljen för stökiga tider? Här nedan följer Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderbergs bästa tips och favoritaktier på temat defensiva aktier:
  • Rebalansera portföljen regelbundet för att upprätthålla en bekväm riskexponering.
  • Diversifiera portföljen genom att inkludera aktier från olika branscher och geografiska områden.
  • Överväg att investera i stabila och mindre cykliska bolag med starka balansräkningar, hög utdelning och potentiell förvärvsstrategi.

Rebalansera portföljen

Till att börja med, rebalansera portföljen med jämna mellanrum.

Låt säga att aktieandelen har vuxit från 50 procent till 80 procent i sparportföljen och helt plötsligt har du som sparare blivit en högrisk­investerare. Skulle en nedgångsfas på börsen infinna sig är portföljen i större utsträckning exponerad mot risk än tidigare.

En sund inställning som sparare är därför att se över portföljen även när börsen går bra, att fördelningen tillgångsklasser emellan ligger på en bekväm nivå och att balansen i sparandet alltjämt finns kvar.

Läs även: Ta del av analyser i realtid

Fokus på en balanserad portfölj bör även föreligga när det gäller storleken i respektive aktie. Tänk därför på att ombalansera storleken på aktieinnehaven allteftersom aktierna stiger och sjunker i värde.

Diversifiering

Diversifiering, det vill säga riskspridning, är en viktig tumregel för att minska risken i portföljen. För att uppnå detta, se till att ha ett antal aktier i portföljen där bolagen inte är av för lika karaktär och inte är verksamma inom samma bransch.

Ju snävare aktieportföljen är, desto större är risken för att portföljvärdet tappar väsentligt i värde i svaga börstider.

Diversifiering kan göras på flera sätt. En annan god tumregel är att ta reda på bolagens geografiska exponering. Äg inte enbart aktier vars försäljning sker mot bara en marknad, utan hitta bolag där försäljningen är exponerad mot flera delar av världen.

Läs även: "Är aktierna billiga eller inte?"

Uppskatta bolag som också har flera verksamhetsben att stå på. Har man försäljning mot exempelvis både industri och livsmedel står man stabilare än om man bara säljer till en av dem.

Dels för att länder befinner sig i olika faser i konjunkturcykeln vilket innebär en varierad efterfrågebild, men också då bolag påverkas av utvecklingen på valutamarknaden.

Ett svensk bolag med tillverkning i Sverige och försäljning i exempelvis USA påverkas såklart av utvecklingen mellan kronor och dollar.

Tänk på valutan

Direktägande i utländska bolag kan också vara fördelaktigt då valutarisken minskar i och med att allt investerat kapital inte är exponerat mot en och samma valuta.

Även allokeringen mellan små och stora bolag bör tas i beaktande. Mindre, mer snabbväxande bolag har generellt låga utdelningar (om ens någon) och samtidigt en skuldtyngd balansräkning. Dessutom är likviditeten inte sällan dålig.

Sammantaget innebär detta att vid tider av minskad riskaptit på börsen tenderar mindre bolags aktier att vara betydligt mer volatila än de större bolagens.

Lockande attribut - förvärvsagenda

Därför kan det vara en idé att köpa större bolag med ett lite lägre betavärde (mindre rörelser relativt börsen), hög utdelning (som agerar krockkudde vid kursfall) samt en stark balansräkning.

Det kan också finnas en poäng att som investerare leta efter bolag med en tydlig förvärvsstrategi. I tider av fallande börser under en längre period möjliggör kursfall på aktiemarknaden att priset på uppköpsobjekten sjunker.

Det kan då vändas till en fördel för en förvärvsorienterad aktör med stark balansräkning då det blir billigare att köpa upp andra bolag på marknaden. Här hittar vi några bra exempel bland verkstadsbolagen såsom Autoliv, Atlas Copco. Eprioc och Volvo.

Se till att ha lite torrt krut

Att öka kassaandelen i portföljen kan också vara en bra strategi för att minska exponeringen mot aktiemarknaden och samtidigt ha lite torrt krut och därmed möjligheten att köpa favoritbolagen eller bolagen du ansett fallit för mycket, till ett lägre pris.

Med en börs där risk kontra avkastning känns tämligen begränsad på kort sikt finna andra tillgångsklasser att vända blickarna emot.

Guld och stabila stats­obli­ga­tioner medföljande starkare valutor (främst USA och Japan) tenderar alla att dra till sig kapital när riskaversionen infinner sig och placerare flyr mer riskfyllda tillgångar, likt aktier.

Om du som investerare ogillar börsernas svängningar och är lite orolig kring framtiden men ändå väljer att investera i aktier, kan det då vara läge att botanisera bland de mer ocykliska och stabila bolagen på börsen.

10 bolag som vi anser stabila och där konjunkturkänsligheten är begränsad

  1. AstraZeneca - Ännu ett svenskt jättebolag med starka marknadspositioner, sunda finanser och en verksamhet som i det närmaste är helt okänslig för konjunkturen. Produktpaletten är bred och historiken stark. Lägg därtill en förväntat stark vinsttillväxt (analytiker tror i snitt på 15 % kommande år). P/e-tal på 16 2023e, direktavkastningen 2,5%.
  2. SOBI - Läkemedelsbolaget har goda förutsättningar att växa på fint och bli en global ledare inom sällsynta sjukdomar. Vinsttillväxten väntas ligga mellan 20-30% kommande år. Kanske nya högre bud på bolaget kan komma? Storägaren Investor sa åtminstone ja senast. P/e-talet är 22 för 2023e, ingen direktavkastning.
  3. Axfood - Handla mat behöver vi göra oavsett om det råder hög- eller lågkonjunktur. Dagligvaruhandelsbolag erbjuder därför stabilitet. Stabiliteten i basaffären gör dessutom att Axfood kan dela ut en stor del av vinsten. P/e-talet är 28 på 2023e, direktavkastningen 2,5 %.
  4. Bahnhof - Bredbandsoperatören plockar marknadsandelar och bolaget kan stoltsera med en god organisk tillväxt år efter år. Verksamheten är stabil och konjunkturokänslig i sin natur och har genererat stigande vinster de senaste tio åren. De senaste kvartalsrapporterna har dessutom imponerat. Balansräkningen är också robust och datacentret Elementica en potentiell trigger. P/e-tal på 20 på 2202e, direktavkastning 3,5%.
  5. Tele2 – Telekombolaget genererar stabil intjäning samtidigt som direkt­avkastningen är god. Låg korrelation med övrig börs. Vi erbjuds visserligen låg tillväxt men lönsamheten samtidigt robust. Efter Kinneviks utförsäljning har även aktien kommit ner kraftigt vilket skapar en intressant entry idag. P/e-tal på 17 2023e, direktavkastning 8%.
  6. Telia - Sektorkollegan som underpresterat Tele2 på börsen men där vi ser liknande egenskaper i form av stabila kassaflöden och höga utdelningar. Med en ny ledning på plats kanske även aktiekursen kan vakna till liv. P/e-tal på 20 2023e, direktavkastningen 6 %.
  7. Handelsbanken - De svenska storbankerna i allmänhet och Handelsbanken i synnerhet kan anses aningen missförstådda när det gäller hur cykliska de är. Självklart kan sämre ekonomiska tider medföra kreditförluster och lägre lånevolymer men det kan vara vara värt att bära med sig följande: 1. Vinsten har vuxit 4-5 % senaste 20 åren (justerat för några engångsposter). 2. Andelen "dåliga lån" är lägst i hela Europa (samtliga svenska banker ligger bäst till, Handelsbanken bäst). 3. Balansräkningen är stark och utdelningen väldigt hög. 4. Värderingen är väldigt låg. P/e-tal på 8 2023e, direktavkastning 9 %.
  8. Essity – Hygienbolaget Essity står med sin affärsmodell stabilt även när konjunkturen viker. Aktien har gått trögt på sistone men variabler såsom hållbarhet, lönsamhet som borde förbättras efter några tuffa kvartal och möjlighet till tillväxt, framförallt från tillväxtmarknader, lockar. P/e-talet är 14 på 2023e, direktavkastning 3,5%.
  9. Coor - Fastighetsskötaren som i grunden är ett defensivt kvalitetsbolag. Långa kontrakt medför hög förutsägbarhet och stabila kassaflöden. Tillsammans med en stark balansräkning medför det fina utdelningar till låg värdering. P/e-tal på 14 på 2023e, direktavkastning 5 %.
  10. AAK - Fettillverkaren är i grunden ett stabilt bolag som historiskt vuxit både sina vinster och utdelningar med i snitt 10% mellan 2012 och 2020. Pandemin stökade till det men bolaget är så sakteliga på väg tillbaka till gamla marginalnivåer. P/e-tal på 19 på 2023e, direktavkastningen 2%.
Aktietips

Dela med dig