Aktiespararna

Konsultbolagen nere för räkning

Av Cristofer Andersson
15 september 20235 min lästid
Cristofer Andersson är en av Aktiespararnas analytiker.
Investeringar i bra och välkapitaliserade konsultbolag kan vara ett vinnande koncept när de makroekonomiska utsikterna ser som mörkast ut.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Konsultbolagen hade åren före 2023 en gyllene period. Ökad tillväxt, låg inflation, låga räntor i kombination med ökad sysselsättning gjorde att de vann många nya kundkontrakt, kontrakt som mynnat ut i stigande kassaflöden och vinster. Nu råder dock andra förutsättningar, vilket tydligt framkommit i bolagens halvårsrapporter.

Konsultbolag är ett tämligen brett begrepp. På Stockholmsbörsen finns flera, men alla är och verkar inte inom samma nisch. Några, såsom B3 Consulting Group och Softronic, är inriktade på it-lösningar och affärssystem, medan andra, såsom Ogunsen och Sweco, är inriktade mot bank- och finanssektorn respektive teknik, miljö och arkitektur.

Skillnaderna till trots har de ändå flera likheter. En är att de är kapitallätta och inte binder kapital, då de inte behöver ha maskiner, robotar eller dylikt. Vidare har de flesta en låg nettoskuld alternativt en nettokassa. Sett över en längre tid har konsultbolagen, som grupp, även haft relativt höga bruttomarginaler, vilka blivit lidande under det senaste året.

Winter is coming

Begreppet ”winter is coming” blev viralt under 2000-talets andra decennium då tv-serien Game of Thrones fick stora delar av världens befolkning att bänka sig framför tv-apparaterna. Begreppet är passande för konsultbolagen. Vikande tillväxt, sparprogram, kostnadsfokus hos kunderna i kombination med inflation och stigande löner har fått konsultbolagens rörelseresultat och rörelsemarginaler att minska, vilket avspeglats i aktiekurserna. Därtill är marknadsutsikterna för den breda, svenska ekonomin allt annat än ljusa för kommande kvartal, vilket också pressat aktiekurserna.

Q1 vs Q2

När första kvartalet för räkenskapsåret 2023 rapporterades var det mycket starka rapporter från konsultbolagen, såväl i relativa som absoluta tal. En ökad omsättning, stabil och i flera fall ökad lönsamhet tillsammans med försiktiga men mer positiva än negativa utsikter för det andra kvartalet ledde till stigande kurser.

Emellertid kom den allt mer negativa makroutvecklingen att trycka ned kurserna under våren samt sommaren och när det blev dags för rapportering av det andra kvartalet blev det även skrivet svart på vitt att inte ens konsulter stod pall mot alla makroekonomiska utmaningar. Bara det att två av konsultbolagen, B3 Consulting och Ogunsen, vinstvarnade säger en hel del om situationen.

Bolag
Nettoomsättning
Rörelseresultat
Rörelsemarginal
Afry-0,60%-43,80%-43%
B3 Consulting-7,70%-46,20%-41,20%
Ework-4%-29,20%-25%
Knowit-10,70%-78,30%-75,60%
Ogunsen-10,90%-46,40%-39,30%
Prevas-4,2%-42,90%-40,80%
Softronic-13,20%-32,10%-21,20%
Sweco1,50%-36,50%-37,60%

Som framkommer i ovan tabell minskar omsättningen för samtliga exklusive Sweco. Det är illavarslande, men än mer alarmerande är hur hårt inbromsningen slog mot (samtligas) rörelseresultat och marginal.

De sämre rapporterade siffrorna kom dessutom dessvärre att ackompanjeras med svaga och mycket försiktiga utsikter för kommande kvartal. Eworks vd, Karin Schreil, lyfter fram att de ser och upplever en avmattning och ”…med hänsyn till svagare indikatorer och orderingång ser vi en lägre omsättningstillväxt för kommande kvartal. Vi kan därför behöva vidta ytterligare åtgärder om efterfrågan inte återhämtar sig framåt”.

Liknande utfästelser står att finna även hos bland andra Knowit, vars rubrik för vd-orden lyder ”svagare utveckling på osäker marknad”, samt B3 Consulting, där tillförordnade vd skriver ”Delar av den svenska marknaden bromsar in […] I ett svagare marknadsläge kommer vi naturligtvis att se över våra kostnader noggrant.”

Allt är inte inprisat

AB Sverige befinner sig i brygga och mycket pekar på att vi står en tuff höst till mötes. BNP minskar, PMI ligger under den viktiga 50-punktersgränsen, inflationen är fortfarande hög och räntorna spås öka under hösten. Konsultbolagens kunder lär därför fortsatta med besparingsprogram. Efterfrågan kommer förstås inte helt dö ut. IT -lösningar, affärssystem, cybersäkerhet med mera är och fortsätter vara viktiga områden oavsett om det är låg- eller högkonjunktur.

Trots att det varit relativt branta aktiefall ser inte allt vara ut inprisat. Kanske är det först efter det tredje kvartalets rapporter som marknaden fullt ut inser magnituden i nedgången. Då kan det också vara tid att plocka upp antingen ett bolag eller en korg av konsultbolag.

Som grupp har bolagen stabila finanser och tjänster som kommer efterfrågas mer när ekonomin vänder upp. Investeringar i bra och välkapitaliserade konsultbolag, med en kompetent ledning, kan vara ett vinnande koncept när de makroekonomiska utsikterna ser som mörkast ut.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

LÄS MER: Proffset ser köpläge: "Alla borde äga den här aktien"

LÄS MER: Banken ser bra köpläge i aktien som kraschat

Dela med dig