Aktiespararna

ABGSC: Stor uppsida på Stockholmsbörsen

Av Göran Lind
26 mars 20243 min lästid
ABGSC:s analytiker Christer Linde.
Det finns en stor uppsida för den svenska börsen. Vår prognos är att Stockholmsbörsen stänger helåret på plus 10-15%, säger ABGSC:s analytiker Christer Linde.

Stockholmsbörsen har inlett 2024 starkt och det finns anledning att tro på fortsatt uppgång, anser ABGSC:s analytiker Christer Linde. Han pekar bland annat på att Stockholmsbörsen är attraktivt värderad relativt globala börser och att det är en region som investerare söker sig till när man vill ta mer risk i marknaden.

”När marknaden fokuserar på det konjunkturella förloppet och vågar gå ut på riskskalan, då är den svenska börsen inte utmanande värderat på P/E 15x. Notera dock att banker och teleoperatörer värderas långt under sitt historiska genomsnitt. Värderingsgapet till USA har vuxit till nästan 30% jämfört med historiska 8%. Om det gapet normaliseras finns en stor uppsida för den svenska börsen. Vår prognos är att Stockholmsbörsen stänger helåret på 10-15%”, säger Linde i ett studiosamtal om börsen och utdelningssäsongen på ABG Private Banking.

Historiskt mönster talar för uppgång

Bakom optimismen på världens börser finns, enligt Linde, bedömningen att USA går mot ”no landing” istället för ”soft landing”.

”En marginellt positiv revideringstrend för vinstprognoserna, lite bättre makrodata än väntat och förhoppningar om en bättre konjunkturell utveckling bidrar till uppgången”, säger han.

För Stockholmsbörsens del finns också ett historiskt mönster som talar för stark aktiemarknad. Under perioden 1904 till 2023 har det varit väldigt ovanligt att Stockholmsbörsen endast stiger ett år i följd efter en stor nedgång, som under börsåret 2022.

”Det historiska genomsnittliga mönstret är att återhämtningen tar tid och att börsen stiger flera år i rad. Det mönstret ger stöd åt en fortsatt uppgång under 2024”, säger Linde.

Även kortsiktigt finns mönster som stöder en uppgång. Perioden från mitten av mars till och med maj har historiskt genererat en genomsnittlig avkastning på hela 5% på Stockholmsbörsen. Det motsvarar drygt hälften av en genomsnittlig historisk årsavkastning på börsen.

”Börssentimentet är därför ofta positivt på våren, inte minst givet likviditetstillskottet från utdelningssäsongen som är en viktig faktor”, säger Linde som ser den största risken i att marknaden sprungit före när det gäller inflationsutvecklingen och förväntningarna att centralbankerna sänker räntorna.

LÄS MER: ABGSC: Här är de två bästa aktierna i konsumentsektorn

LÄS MER: Aktiechefen: Då är det läge att plocka hem vinst

Marknadsanalyser

Dela med dig