Aktiespararna

Academedia: Utdelning en fråga för samtliga aktieägare

Av Elin Hanspers
15 februari 20243 min lästid
Akelius uppger till Dagens industri att han gör Academedia-affären eftersom han kan pedagogik och vill förbättra läroupplevelsen .
Academedia publicerar en kommentar kring Akelius Foundations intåg som ny huvudägare, där såväl utdelning som strategi berörs.

Med anledning av att Roger Akelius köper 24,4% av aktierna i Academedia från Mellby Gård och således går in som ny huvudägare uttalar sig nu Academedias styrelse i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet radas flera punkter upp, varav en konstaterar att utdelning är en fråga för samtliga aktieägare.

”Om utdelning ska ske beslutas av Academedias årsstämma efter styrelsens rekommendation enligt Academedias utdelningspolicy”, skriver de.

Det kan antas att styrelsen skriver detta med anledning av Roger Akelius uttalande om att han är skeptiskt till att skolkoncernen ska lämna utdelning till aktieägarna.

"Om jag får bestämma så blir det ingen utdelning. Generellt är utdelning en brist i matematik-kunskaper. För friskolor är det viktigare att hjälpa lärare och elever än att ge utdelning", sade han till Dagens industri.

Academedias styrelse skriver även att styrelsen kommer att arbeta för likabehandling av alla aktieägare och att man kommer att följa de tydliga regler för börsnoterade bolag som finns. Dessutom poängteras att årsstämman förra året beslöt att bemyndiga styrelsen att genomföra ett frivilligt aktieinlösenprogram, den processen fortsätter enligt plan.

Styrelsen pekar även på att bolagets strategi innefattar ett starkt fokus på utbildningskvalitet och hållbarhet.

Väntar sig godkännande under första halvåret

Transaktionen mellan Mellby Gård och Akelius Foundation kräver godkännande från Inspektionen för strategiska produkter, Skolinspektionen ska göra en ägarprövning, och i de kommuner där bolaget har förskolor ska kommunerna göra ägarprövningar. Academedia förväntar sig att godkännandeprocesserna är klara under första halvåret 2024.

” Vi ser fram emot att träffa Academedias nya huvudägare. Styrelsen kommer inom kort att bjuda in Akelius för att diskutera vägen framåt”, skriver styrelsen.

En extrastämma ska hållas inom två månader för att välja nya ledamöter.

Aktien föll under onsdagen efter beskedet om Akelius köp samt hans uttalanden i samband med offentliggörandet. Under torsdagen fortsätter aktien ned och står i skrivande stund i -2,75%.

LÄS MER: Akelius uttalande får aktien att rasa

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.


Dela med dig