Aktiespararna

Roger Akelius blir största ägare i Academedia - aktien rasar

Av Eric Emanuelsson
14 februari 20242 min lästid
Roger Akelius blir ny huvudägare i Academedia.
Roger Akelius går in som ny huvudägare i Academedia - han köper 24,4% av aktierna från Mellby Gård. Akelius säger till DI att det viktigaste framåt är inte att "squeeza ut vinster" utan att förbättra för elever och lärare. Han vill heller inte se någon utdelning. Aktien rasar 10% efter nyheten.

Det var under tisdagskvällen som beskedet kom att fastighetsmiljardären Roger Akelius köper Mellby Gårds aktier i utbildningsbolaget Academedia.

Totalt rör det sig om 24,4% av aktierna och den totala köpeskillingen uppgår till 1,68 miljarder kronor. Akelius betalar 65 kronor per aktie, vilket motsvarar en premie på 22,6% jämfört med Academedias stängningskurs på tisdagen.

Akelius blir största ägare i Academedia

Affären innebär också att Akelius ersätter Mellby Gård som största ägare i utbildningsbolaget.

Affären kräver dock myndighetsgodkännande, vilket innebär att Mellby Gård står kvar som huvudägare tillsvidare.

I en intervju med Dagens Industri säger Akelius att han gör den här affären för att han vill förbättra läroupplevelsen för eleverna. Han säger också att det viktigaste inte är att "squeeza ut vinster", utan att förbättra för lärare och elever.

Aktiemäklaren: "Mycket märklig"

Akelius säger även att han inte vill se någon utdelning om han får bestämma. Aktien rasar under onsdagsmorgonen cirka 10% efter nyheten.

DNB:s aktiemäklare Anders Rudolfsson säger till Dagens Industri att affären är "mycket märklig".

"Att betala premie på 22 procent och sedan säga att man inte ska ha utdelning, det är klart att det är ett nobelt syfte, men man funderar ju på hur han tänkt att det långsiktigt ska gå till utan att göra bolaget till ett icke-vinstdrivande bolag. Frågan är också om man ska göra det som ett noterat bolag eller om styrelsen och vd kan sitta kvar. Mycket är oklart och det är viktigt att förstå hur han tänkt”, säger han till tidningen.


LÄS MER: Hur blir du miljonär på börsen - läs vår guide

LÄS MER: Utdelningsaktier med kurspotential framåt


Marknadsnyheter

Dela med dig