Aktiespararna

Åkerström avböjer ytterligare styrelseuppdrag - risk för jäv

Av Finwire/Redaktionen
19 mars 20242 min lästid
Carina Åkerström har tidigare varit vd på Handelsbanken.
Fastighetsbolaget Platzers valberedning föreslår att styrelsen ska bestå av sex ledamöter, efter att Carina Åkerstöm har avböjt nyval. Det framgår av ett pressmeddelande.

Åkerström har valt att hoppa av sedan Dagens industri rapporterat om en ny potentiell intressekonflikt, givet att Handelsbanken har tillhandahållit miljardlån till Platzer. Åkerström är tidigare vd på Handelsbanken och har fortfarande ett lojalitetsavtal med banken, vilket innebär att hon fortfarande är anställd fram tills oktober i år trots att hon slutat.

Åkerströms fortsatta kopplingar till Handelsbanken var också skälet till varför hon tidigare i år drog sig tillbaka från rollen som ordförande på Alecta efter bara en vecka. Alectas största innehav är Heimstaden Bostad, som är en kontroversiell placering och till vilket Handelsbanken gett flera lån. Därmed fanns det en möjlig jävsituation där.

Åkerström svarar på kritiken

Åkerström har kommenterat sitt beslut till Di om att avböja nyval till Platzers styrelse.

"Efter den ganska tumultartade utvecklingen i Alecta, har jag på ett mer genomgripande sätt skärskådat det uppdrag jag nominerats till. Att ta en plats i ett så fint bolag som Platzers styrelse, med dessa frågetecken, bedömer jag nu riskera ge upphov till ett ifrågasättande, både av bolaget och min personliga integritet”, sade hon.

LÄS MER: Carina Åkerström avgår som ordförande i Alecta

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig