Aktiespararna

Carina Åkerström avgår som ordförande i Alecta

Av Finwire/Redaktionen
4 mars 20242 min lästid
Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton (till höger) är kritisk mot Alecta och deras två misslyckade ordförandeval på kort tid. Carina Åkerström avgick i helgen som ordförande för pensionsjätten.
Handelsbankens tidigare vd Carina Åkerström hoppar omgående av som styrelseordförande i tjänstepensionsjätten Alecta efter avslöjanden från Dagens industri om att hon sitter på dubbla stolar. Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton är kritisk mot Alectas agerande och de två misslyckade ordförandevalen på kort tid.

Alectas vice ordförande Jan-Olof Jacke återinträder som styrelseordförande, enligt ett pressmeddelande.

Åkerström hann sitta i rollen drygt en vecka. I en kommentar säger hon att ”min bedömning är att jag inte kommer kunna tillvarata pensionsspararnas intressen på ett sätt som Alectas kunder har rätt att kräva”.

Möjlighet till jäv för Åkerström

Avhoppet kommer efter att Di avslöjat att Åkerström har ett lojalitetsavtal hos Handelsbanken, som har gett flera lån till Heimstaden Bostad som i sin tur är största innehav hos Alecta. Därmed finns det en möjlig jävssituation. Åkerström själv säger att hon har varit transparent och fullständigt öppen mot Alectas beredningsnämnd (valberedning).

“Jag lyfte själv frågan om mitt anställningsförhållande i Handelsbanken skulle utgöra något hinder. Då fick jag försäkringar om att detta inte skulle innebära några konstigheter”, säger hon.

Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton säger att det var bra av Åkerström att kliva av när hon insåg problemet.

"Det var också bra av henne att erkänna att det var fel att utse henne till ordförande. Väldigt rakryggat", säger han.

Aktiespararnas chefsjurist kritisk mot Alectas agernade

Åkerström är Alectas andra misslyckade val av ordförande på kort tid. Initialt föreslogs Lars Rohde, men hans namn drog tillbaka efter att överstyrelsen i Alecta fått vetskap om att han skulle nomineras till Nordeas styrelse. Nordea väntas konkurrera med Alecta som förhandsval i den viktiga pensionsupphandlingen.

Aktiespararnas Sverre Linton är kritisk till Alectas agerande.

"Det viktigaste nu är att snarast få tag i en ny ordförande som kan fortsätta städa bland föregångarnas misslyckanden. Men sedan är det dags att hoppa upp ett steg och titta på valberedningen och överstyrelsen som nu har två misslyckade rekryteringar bakom sig på väldigt kort tid och där man gjort fatala missbedömningar gällande frågor om intressekonflikter och jäv. Även där måste förändringar ske", säger han.

LÄS MER: Alectas miljardsmäll i Heimstaden

LÄS MER: Alecta om misstänkta korruptionsbrottet: FI har polisanmält

Marknadsnyheter

Dela med dig