Aktiespararna

Aktiechefen: Aktierna att plocka upp under sommarens rekyl

Av Jessika Bouveng
11 juni 20242 min lästid
Karl Hedberg, aktiechef för Carnegie Private Banking.
Aktiechefen på Carnegie Private Banking, Karl Hedberg, går igenom sektorer han tror kan vara läge att slå till på under den förmodade sommarrekylen.

Karl Hedberg flaggade nyligen för att börsen står inför en möjlig sommarrekyl. I en börskommentar till den egna banken säger han att han står kvar vid det scenariot och att han även ser potential för volatilitet på marknaden längre fram inför det amerikanska presidentvalet.

”En eventuell sommarrekyl skulle ge ett bra tillfälle att köpa in sig i marknaden inför andra halvåret”, säger han.

Läge att plocka upp skog och telekom

För investerare som vill hänga kvar på börsen rekommenderar aktiechefen bolag som har rimliga värderingar men samtidigt ser en god förväntad vinsttillväxt.

”Det kan vara bolag som har släpat efter börsen, men som förväntas ha god återhämtning från låga vinstnivåer, exempelvis bolag inom skog och telekom”.

Karl Hedberg lyfter även bolag som drivs av mer långsiktigt strukturella trender och som kan göra en förflyttning uppåt i lönsamhetsnivå och stabilitet som intressanta för tillfället. Exempel på det är industribolag med fortsatt attraktiva värderingar.

Han tror även fortsatt på styrka bland småbolagen.

Inbromsning verkstadsbolagen

En sektor han anser man kan ta hem vinst i är verkstadsbolagen.

”Vinsterna har hållit uppe väl senaste året och visat förvånansvärt lite tecken på en konjunkturinbromsning. En inbromsning som blir mer tydlig de kommande kvartalen, i kombination med att många verkstadsbolag handlas kring rekordnivåer, talar för att det är ett bra tillfälle att ta hem lite vinster i sektorn”, säger han.

LÄS MER: Aktiechefen: Då är det läge att plocka hem vinst

LÄS MER: Veckans aktie: Friluftsbolaget rimligt värderat

Marknadsanalyser

Dela med dig