Aktiespararna

Aktiechefen: Då är det läge att plocka hem vinst

Av Jessika Bouveng
28 maj 20241 min lästid
Karl Hedberg är aktiechef på Carnegie Private Banking.
Efter en stark börsutveckling ser Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, en möjlig rekyl under början av sommaren innan börsen kan ta ny fart.

Stockholmsbörsen har gått bra i maj månad och är upp 4%. Karl Hedberg får frågan om det är läge för investerare att följa det klassiska rådet Sell in May and Stay Away.

”Det är för tidigt att avfärda säsongsmönstret än, men givet fokus på inflationsutvecklingen har börsen under maj fått draghjälp av förnyad optimism kring amerikanska räntesänkningar senare i år. Risken är dock att vi får en svagare börs när vi kommer in i juni”, säger han till bankens egna sajt.

Plocka hem vinst inför sommaren

Aktiechefen resonerar vidare att det kan vara klokt att plocka hem vinst inför sommaren. En sommarrekyl ser han som ett bra tillfälle att ta position inför en starkare avslutning på året.

Vinnare och förlorare på kopparpriset

Karl Hedberg diskuterar även kopparpriset som under den senaste tiden har stigit kraftigt och listar vinnare och förlorare på denna utveckling.

”De uppenbara vinnarna är på stigande kopparpriser är våra större svenska gruvbolag som är stora producenter av koppar. Baksidan av myntet är i stället stigande kostnader för alla bolag som är beroende av koppar i sin produktion. Till exempel allt från vanliga elektronikprodukter till elektrifierade fordon”, säger han slutligen.

LÄS MER: Aktiechefen: Sektorn har gjort sitt - här är aktierna du ska dumpa

LÄS MER: Analytikerna: Tre aktier för den långsiktige

Media och analyshus

Dela med dig