Aktiespararna

Aktiechefen: Sektorn har gjort sitt - här är aktierna du ska dumpa

Av Jessika Bouveng
21 maj 20242 min lästid
Karl Hedberg är aktiechef på Carnegie Private Banking.
Riskviljan ökar bland investerarna och Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, ser intressanta möjligheter i branscher som kan gynnas av räntesänkningar. Han tipsar samtidigt om aktier det kan vara läge att ta hem vinst i.

Rapportsäsongen för det första kvartalet spelar på sina sista stråkar och Karl Hedberg kan konstatera att riskviljan bland investerare på Stockholmsbörsen ökar.

“Jag upplever att investerarna fortsätter att öka sin aktieexponering i takt med att bredden i börsuppgången förbättras. Den ökade riskviljan avspeglas också i att intresset för bolag i de mindre segmenten ökar mer och mer”, säger han till Carnegies egna sajt.

Kar Hedberg får frågan om vad som skulle kunna utlösa en kortsiktig rekyl framöver. Han nämner bland annat Nvidias rapport på onsdag och säger att om den skulle bli en besvikelse skulle börsen kunna ta ett dyk.

“I en period med lite tunnare nyhetsflöde och i starten av en säsongsmässigt svagare period kan vinsthemtagningar leda till några dagars rekyl vilket i sin tur utlöser nya säljflöden”, säger han.

Dumpa bank och slå till på fastighet och konsument

I tidigare börskommentarer har aktiechefen nämnt skogsbolag som intressanta aktier för investerare. Nu har han även fått upp ögonen för fastighetsbolag och konsumentbolag som kan gynnas av framtida räntesänkningar.

“Det är stora skillnader i värderingsstöd bland dessa bolag, men kortsiktigt ser den positiva trenden ut att fortsätta för dessa sektorer.”

Hans tips till investerare som vill kamma hem lite vinst för att finansiera nya köp är att göra sig av med bankaktier. Karl Hedberg menar att fallande räntor som pressar räntenettot och en lång tid kvar till nästa utdelningssäsong inte ger den bästa avkastningen i banksektorn.

LÄS MER: Aktiechefen: Sektorn har bottnat - nu vänder det

LÄS MER: Aktiestrategen: Fem aktier att plocka upp efter rapportsäsongen

Media och analyshus

Dela med dig