Aktiespararna

Aktiechefen: Sektorn har bottnat - nu vänder det

Av Jessika Bouveng
7 maj 20242 min lästid
Karl Hedberg är aktiechef hos Carnegie.
Riksbankens besked på onsdag, småbolagens rapporter och skogsbolagen - det är tre saker som Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg finner intressant på börsen just nu.

Börsens höjdpunkt för Sveriges del är denna vecka räntebeskedet från Riksbanken som kommer imorgon. Karl Hedberg tror att det kommer bli en första sänkning från centralbanken och att de flesta förutsättningar finns på plats för detta.

”Egentligen är det bara den svåra balansgången kring en svag svensk valuta som skulle kunna tala emot en sänkning. Riksbanken bör sänka nu för att inte riskera att en alltför kraftig inbromsning i svensk ekonomi längre fram” säger han i en börskommentar.

Småbolagen i fokus

Aktiechefen lyfter även rapporter från småbolag som ett intressant fokus denna vecka. Han säger att rapportperioden än så länge sett styrka framförallt från större bolag. Idag, tisdag, kommer rapporter från mindre bolag som han beskriver har haft skakiga börsresor senaste året.

”Där kommer det vara intressant att se om de lever upp till de relativt lågt ställda förväntningarna och kan locka tillbaka investerare”

Skogssektorn intressant

För resterande delar av året tror aktiechefen det finns potential i de bolag som ligger tidigt i en vinståterhämtningscykel.

”Börsen har hittills dragits av de indextunga bolagen som knappt märkt en vinstavmattning ännu. Jag tror att den stafettpinnen kommer tas över av de bolag som redan tappat i efterfrågan och vinsttillväxt och nu kommit närmare en vändpunkt när efterfrågan och vinster vänder upp”, säger han.

En sektor han ser en tydlig vinståterhämtning i är skogssektorn. Aktiechefen noterar bland annat att bolagen börjat prata om en förbättrad efterfrågan och stigande priser i rapporterna.

”De kortsiktiga drivkrafterna är en återhämtning från de riktigt låga vinstnivåer vi såg i fjol där bolagen pressades både av fallande priser, låg efterfrågan och stigande kostnader. Där ser botten ut att vara bakom oss.”

LÄS MER: Priserna på träråvaror har passerat konjunkturbotten

LÄS MER: Aktiechefen: Aktierna som visar på återhämtning

Marknadsanalyser

Dela med dig