Aktiespararna

Aktiechefen: Kvalitetsaktierna att köpa nu - är helt rätt läge

Av Eric Emanuelsson
28 april 20238 min lästid
Söderfjell ser köpläge i klassikerna – men varnar för populära investmentbolaget.

Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken, ser köpläge i en rad kvalitetsbolag på börsen just nu.

Samtidigt är listan ganska lång på bolag han tänker hålla sig borta ifrån – varav ett är ett väldigt populärt investmentbolag.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Lars Söderfjell tycker inte att den svenska börsen är vare sig högt eller lågt värderad – utan ganska rimlig.

Han hoppas att resten av året bjuder på en så kallad ”normal börsaktivitet”, och säger att det är vinsttillväxten hos bolagen som kommer avgöra om vi ska upp eller ned de kommande månaderna.

”Och där tycker vi att förutsättningarna är goda, efter att analytikerna skruvad ned vinstprognoserna”.

Inte 2023 som man ska oroa sig ifrån

Så det är inte med oro som Lars Söderfjell ser på resten av 2023 – om vi däremot pratar 2024 är tongångarna lite annorlunda.

”Som jag ser det så är det inte 2023 man ska vara orolig för, utan 2024. Vattendelaren kommer i mitten på det här året. Om vi ser att orderingången hos bolagen fortfarande håller uppe under hösten, då får vi nog ett snällt scenario vad det gäller konjunkturnedgången. Men jag vågar inte betta på det än”, säger han.

Ålandsbankens syn är att lågkonjunkturen är oundviklig, men de tror att den kommer bli relativt mild och inte jättelångvarig.

Vad det gäller den pågående rapportsäsongen så kan Lars Söderfjell återigen konstatera att både verkstadssektorn och banksektorn fortsätter leverera.

Bolagen som levererat hittills i rapportperioden

Han nämner Volvo, ABB, Alfa Laval, Assa Abloy, Handelsbanken och SEB som exempel på bolag som levererat bra siffror.

”Men vad det gäller verkstadsbolagen så har studsen i aktierna inte riktigt kommit på alla håll, trots bra rapporter. Det tror jag beror på den här oron för en kommande konjunkturnedgång och att investerare är oroliga för att efterfrågan ska minska. Men när jag pratar med verkstadsbolagen så säger de att ’Visst, vi läser i tidningen att det är recessionsoro, men det är ingenting vi ser i orderböckerna’”.

Söderfjell säger att många av verkstadsbolagen byggde upp stora orderböcker under coronaåren, men nu har leveranskedjorna börjat lätta upp, ledtiden blivit normal och produktionen flyter på.

”Då får man en helt annan kontinuitet och marginalerna blir bättre. Det är det som vi ser i flera rapporter nu”.

Köpläge i en rad kvalitetsbolag

Vad ska man äga och inte äga då i dessa tider?

Söderfjell, som också förvaltar fonden Ålandsbanken Norden, säger att de bara investerar i kvalitetsbolag med rimlig värdering. Och i den kategorin finns det flera aktier som lockar till köp just nu.

Han nämner bland annat Investor, Volvo och Nordea. Tre tunga innehav i Söderfjells fond.

”Det finns en tanke med det. Dels tror vi att det nu är en miljö där de större bolagen kommer gå bättre – de jag nämnde ovan har väldigt stora kassor, låg skuldsättning och bra balansräkningar. De är inte beroende av finansiering, något som är viktigt när vi har en svängig räntemarknad”.

Långsiktigt tror också Lars Söderfjell att det är bra att äga bank – och där har han två favoriter i Swedbank och Nordea. Båda bankerna levererade bra kvartalsrapporter under torsdagen och Söderfjell tycker de är köpvärda. Båda aktierna finns också i hans fond.

”Av de två så är det Swedbank som har lägst värdering, men båda är väldigt lönsamma och även köpvärda på lång sikt. På kort sikt är jag lite mer osäker”.

En verkstadsfavorit till bra värdering

Ännu en verkstadsfavorit är Assa Abloy. Bolaget levererade en bra rapport under onsdagen, men aktien föll ändå cirka 1,5%.

”Vi har en ganska stor position i Assa Abloy i fonden. Det vi gillar är att det är en stabil affär och Assa Abloy växer organiskt med cirka 3–5% varje kvartal och ibland klipper de till med ett förvärv”.

Söderfjell konstaterar att dagens värdering är ”betydligt lägre än vad den varit på många år”, vilket han tror beror på marknadens oro för byggmarknaden.

”Men där är inte vi oroliga, utan vi tror att vi har sett det värsta. Så Assa Abloy borde kunna gå starkt härifrån och de levererar bra operativa kassaflöden.”

Går vi utanför Sveriges gränser så gillar Lars Söderfjell Novo Nordisk och Sampo. Den första är det tyngsta innehavet i Söderfjells fond.

”Novo Nordisk bantningspreparat är något som kommer fortsätta växa under många år framöver, och de är ledande i området”, säger han.

Sampo beskriver han som en ”konjunkturstabil verksamhet” som är tryggt att äga i dessa tider.

Bolagen du ska hålla dig borta ifrån

Men det finns några bolag och sektorer som Lars Söderfjell tycker man ska hålla sig borta ifrån. Han är fortfarande skeptisk till fastighetsbranschen och anser att det kan ta längre tid än vad många tror innan den sektorn står inför en vändning.

”I den miljön som råder är vi väldigt försiktiga med bolag som har hög skuldsättning och som kan få problem med refinansieringen. Och där är fastighetsbranschen ett typexempel”.

Söderfjell anser att de fulla effekterna av räntorna inte har gjort sig till känna än i sektorn, samtidigt som det finns en osäkerhet i vakanser vad det gäller hyresrätter.

”Många av bolagen kommer också behöva refinansiera sig i obligationsmarknaden – och det kan bli dyrt framöver”.

Några andra typer av bolag som han håller sig borta ifrån är de konsumentnära bolagen. Han nämner Thule, Electrolux, Mips och Dometic.

”De har inte nått upp till förväntningarna och där ser man en tydlig lågkonjunktureffekt”.

Även skogsbolagen undviker han med motiveringen att det är ”svaga produktmarknader” och att det lär ta ett tag innan det vänder upp för den sektorn.

”Vi är också underviktade i telekomindustrin. Vi ser inte att tillväxten finns i bolag som Telia, Ericsson eller Nokia. Telia växer runt 2 procent och Ericsson ännu mindre. Vi har därför svårt att se att de bolagen även på längre sikt ska få en uppvärdering”.

Inte imponerad av populära investmentbolaget

Två andra bolag som Lars Söderfjell inte tycker man ska köpa är Kinnevik och Nibe.

Vad gäller det sistnämnda säger han:

”Nibe är fantastiskt, men jag får inte ihop värderingen alls. Den är alldeles för hög”.

Kinnevik anser han kan få problem i den miljön som just nu råder.

”De investerar i precis motsatsen till det vi investerar i: Bolag som inte har några kassaflöden och som är beroende av inflöde av kapital. Kinneviks enda kassaflöde är Tele2:s utdelningar och de pengarna får de använda för att hålla de innehaven de har nu vid liv. Det gör att man blir känslig på nedsidan samtidigt som jag tror att de inte har mycket kraft kvar till att göra nya förvärv. Lägg också till att det är låg aktivitet på exit-marknaden – något som de lider av”.

Lars Söderfjells fond är upp 7,73% i år och på ett års sikt 12,35%, vilket är bättre än index.

LÄS MER: Banken: Köp aktien - är en "fyndvärdering"

LÄS MER: Teorin om mystiska tappet i aktien

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

Dela med dig