Aktiespararna

Teorin om mystiska tappet i aktien: "Kliade mig i huvudet först"

Av Eric Emanuelsson
26 april 20233 min lästid
Minus 2% - på en väldigt bra rapport. Tappet i Handelsbankens aktie under onsdagen förbluffade många. "Det var en väldigt stark rapport och jag kliade mig själv i huvudet när jag såg aktieutvecklingen. Men jag tror det beror på att väldigt många internationella analytiker är skeptiska till svensk fastighetsmarknad - och därför säljer internationella hedgefonder aktien", säger Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken.

Aktiespararnas analytiker Robert Andersson beskrev Handelsbankens kvartal som "mycket starkt" efter att ha granskat bankens Q1-rapport under onsdagsmorgonen och konstaterade även att han var "mycket positiv" till rapporten.

Och det var det fler experter som var.

Men trots de fina siffrorna föll aktien under onsdagen på Stockholmsbörsen och vid stängning var A-aktien minus cirka 2%.

En av alla som tyckte att börsreaktionen var märklig, var Ålandsbankens aktiechef Lars Söderfjell.

"Jag kliade mig själv i huvudet", säger han.

En teori han har, och som flera analytiker han pratat med under dagen delar, är att Handelsbanken är den svenska bank som har störst exponering mot svensk fastighetsbransch, något som inte faller så väl ut hos vissa internationella investerare.

Tror att oron är överdriven

Anledningen är att flera internationella analytiker har varit skeptiska till den svenska fastighetsmarknaden efter de problem som dykt upp i sektorn.

"Jag tror att de överdriver den oron. Jag har otroligt svårt att se att Handelsbanken ska förlora några pengar på den exponeringen. Banken har ett väldigt bra räntenetto, kreditförlusterna var låga och de är väldigt lönsamma", säger Lars Söderfjell, och konstaterar att de "nyanserna" inte verkar ha nått de internationella investerarna.

"Det är inte svenska kunder som säljer Handelsbanken nu, utan det är hedgefonder i London", säger han.

Angående räntenettot var Aktiespararnas analytiker Robert Andersson inne på samma sak i sin kommentar under onsdagen:

"Vad gäller kreditförlusterna så fortsätter dessa att vara obefintligt låga. Banken rapporterar kreditförluster om 30 miljoner, att jämföra med förväntade 338 miljoner. Detta trots att många har målat upp stora risker kring bankens utlåning inför kvartalet på grund av att banken har en av Europas största exponeringar mot bostadsmarknaden", sa han bland annat.

Köpvärd på de här nivåerna

Lars Söderfjell förvaltar fonden Ålandsbanken Norden och vad det gäller bank-aktier har han Swedbank och Nordea bland innehaven.

Aktiechefen beskriver de två aktierna som hans favoriter i sektorn, men säger att han även tycker att Handelsbanken är köpvärd på de här nivåerna.

"Ja, det är min känsla, precis som med SEB. Generellt så finns det all anledning till att tycka att bankerna är lågt värderade. Men för att det ska vända upp mer så måste oron för svensk fastighetsmarknad släppa, och det tror jag också att det kommer göra. Men det kan ta ett tag innan vi är där och därför är jag osäker till kurspotentialen på kort sikt, men på lång sikt är det bra att äga banker", säger han.

Aktietips

Dela med dig