Aktiespararna

Höjdpunkterna från första kvartalet - “Jag blev lite överraskad”

Av Redaktionen
5 april 20242 min lästid
Nytt avsnitt av Aktiepodden är ute.
Det är fredag och ett nytt avsnitt av Aktiepodden. I veckans avsnitt diskuteras det första kvartalet för 2024 - vad har årets första månader bjudit på för toppar och dalar och vilka aktier har gått bäst?

Vi är nu inne i april och har därmed stängt det första kvartalet för 2024. Aktiespararnas analytiker Robert Andersson och makroexperten Elin Hanspers går igenom de bolag som gått bäst och sämst på börsen.

Bland vinnarna finner podd-duon Traton, SAAB och Lundin Mining.

“För Lundin Mining är det väl kopparpriset som är drivande”, säger Elin Hanspers.

På förlorarsidan hamnar istället Intrum, Storskogen och Sinch. Robert Andersson hänvisar till den svaga Q4-rapporten när det kommer till tappet i Storskogen. Intrums ras diskuterades i den förra podden där bland annat skuldsättningen nämns som en avgörande faktor.

“Jag blev lite överraskad”

Duon tar även upp vd:ar som har slutat under kvartalet. Den första personen som nämns är Helena Helmersson som var vd för H&M och som meddelade på rapportdagen att hon skulle avgå.

Även i den här kategorin kommer Storskogen fram. Daniel Kaplan, medgrundare till bolaget, meddelade i februari att han avgår.

“Jag blev lite överraskad för han har ju varit lite synonym med det här bolaget. Man kan på ett sätt likna Kaplan med Ilija Batljan på så sätt att det gått ganska dåligt för bolaget, då kanske man behöver något nytt”, säger Robert Andersson.

“Kvartalets konkurs”

Vad som också diskuteras i podden är vad Robert Andersson beskriver som “kvartalets konkurs” - nämligen Renewcell. Många trodde att bolaget skulle få hjälp av H&M som gick in ganska tidigt som största ägare i bolaget.

“Nu har väl H&M istället börjat stötta en finsk rival”, säger Elin Hanspers.

“Det här är väl ett jättebra bevis på att ägarlistan är viktigt, det är klart det är bra med bra ägare, men är bolagets produkter för dåliga så kommer det inte att hjälpa”, inflikar Robert Andersson.

Vill du höra om mer spännande händelser från Q1? Lyssna på avsnittet här!

LÄS MER: Aktiepodden: "Känner med småspararna som äger Intrum"

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Dela med dig