Aktiespararna

Analytikern totalsågar vårdbolagets rapport

Av Redaktionen
3 maj 20242 min lästid
Nytt avsnitt av Aktiepodden är ute.
Det är fredag och ett nytt avsnitt av Aktiepodden är ute. I veckans avsnitt dyker Aktiespararnas analytiker Robert Andersson ner i vad han själv kallar en rejäl motorsågning av rapport från vårdbolaget Dedicare.

I veckans avsnitt går Aktiespararnas podd-duo Robert Andersson och makro-Elin igenom en rad rapporter och andra spännande nyheter. Robert Andersson är inte nådig i sin kritik denna vecka, men framförallt går han hårt på Dedicare

“Dagens största ångestpuck och dagens största motorsågning” kallar han bolagets rapport för det första kvartalet.

Dedicare är ett bolag som Aktiespararnas analytiker tidigare gillat, bland annat har han uppskattat bolagets stabila marginaler. Dedicare har också fått pris för att vara Norges bästa arbetsplats och bolaget har haft ett gott rykte.

Dags att stänga butiken

Rapporten för det första kvartalet var dock en besvikelse.

“Från ingenstans klockar man in på minus 16% i omsättning, katastrof, men det blir värre. Marginalen kom in på 4% i jämförelse med 8,3% i jämförelsekvartalet. Resultatet på sista raden var minus 57%. Så det är verkligen att klappa ihop allt och stänga butiken”, säger Robert Andersson i podden.

Bolaget förklarar besvikelsen med en hårdnande konkurrens i Norge. Vad Robert Andersson tycker är konstigt är att det inte kommunicerats tidigare. Detta problem var nämligen inget man nämnde i Q4 rapporten utan då kommunicerade bolaget att man fortsätter att ta marknadsandelar - något de skrev att de gjort 21 kvartal på raken.

Fallet berättigat

När rapporten för det första kvartalet sedan redovisas framkommer det att man sett problem redan i Q4 2023.

“Det är väldigt märkligt att man inte berättade det för sina aktieägare. Man undanhåller alltså viktigt information från sina aktieägare i sin kvartalsrapport. Det är i min mening oklart hur man kan bevilja ansvarsfrihet för det här”, säger Robert Andersson och fortsätter:

“Vi har inte sålt våra aktier än. Det är svårt när sådana här katastrofala rapporter kommer så plötsligt. Aktien faller ju direkt. Det är svårt att veta vad priset ska vara. I min mening är det ganska rätt prisat just nu. Alltså ett 30-40% fall är absolut befogat”

Vill du ta del av fler spännande case från podden? Lyssna här!

LÄS MER: Analytikern: Nu är det tillfälle att slå till på teknikbolaget

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

AktiepoddenDedicare Group

Dela med dig