Aktiespararna

Strategen: Aktierna att plocka upp efter räntesänkningen

Av Jessika Bouveng
14 maj 20242 min lästid
Helena Haraldsson, omvärldsstrateg och makroekonom på Carnegie Private Banking.
Att Riksbanken börjat sänka räntan skapar flera möjligheter för svensk ekonomi enligt Helena Haraldsson, omvärldsstrateg och makroekonom på Carnegie Private Banking.

I förra veckan kom beskedet om en första räntesänkning från Riksbanken. Enligt omvärldsstrategen Helena Haraldsson var det ett beslut med tydliga besked.

”Om inflationen håller sig på mattan levererar de sannolikt två sänkningar till i år på totalt 50 punkter”, säger hon i en börskommentar till bankens egna sajt.

En andra sänkning tror hon inte kommer i juni utan marknaden prisar istället in sänkning nummer två i september eller december. Helena Haraldsson ser flera positiva effekter för den svenska ekonomin när räntorna går ned.

”Sverige var ett av de länder som drabbades hårdast när räntorna hastigt höjdes, så vi lär tillhöra dem som gynnas mest när räntorna faller. Hushållen har stora bolån, till stor del till rörlig ränta, vilket gör ekonomin räntekänslig” säger hon.

Bolagen att slå till på

Strategen får också frågan hur hon anser att investerare bör agera nu när Riksbanken börjat sänka räntan. En sektor som gynnats av en svag krona är verkstadsbolagen, dock har de utvecklats starkt de senaste halvåret. Ett annat alternativ menar Helena Haraldsson är cykliska bolag så som skog och stål. Hon tror även på mindre bolag.

”De lägre räntorna lär också lyfta den svenska ekonomin, vilket talar för småbolagen som ofta har större exponering mot den inhemska ekonomin”.

LÄS MER: Lista: De mest ägda bolagen - här är nykomlingarna

LÄS MER: Danske: Detta ger medvind åt börserna i år

Media och analyshus

Dela med dig