Aktiespararna

Aktierna du ska köpa - om inflationen inte ger med sig

Av Eric Emanuelsson
22 februari 20232 min lästid
Mattis Gustavsson, kapitalförvaltare på Swedbank.
Om det är så att räntorna och den höga inflationen håller i sig längre än många tror - då finns det fyra aktier att slå till på direkt. Det säger Mattis Gustavsson, kapitalförvaltare på Swedbank, i Aktiellts artikelserie "Hört på handlargolvet". "Exempel på bolag som klarat inflationen bra är storbankerna SEB och Handelsbanken som drar nytta av ett starkare räntenetto i takt med att räntorna går upp", säger han.
  • Långvarig inflation gynnar vissa aktier.
  • SEB, Handelsbanken, Volvo, Sandvik rekommenderas.
  • Börsen varierar, räntekänsliga aktier drabbade.

Börsen inledde 2023 i något som närmast kan beskrivas som rekordfart. De breda indexen på Stockholmsbörsen och Wall Street tudsade upp rejält i tron på att inflationen var på väg ned och centralbankerna kommer sluta höja räntan,

Nu är vi slutet på februari och nu har marknaden vänt lite.

Aktierna att köpa om inflationen och räntorna håller i sig

Inflationen ser ut att bita sig kvar längre än vad flera bedömare trott, både i USA och Sverige, och det bör leda till att Fed och Riksbanken inte är klara med sina räntehöjningar.

Räntekänsliga aktier, som fastighetsaktier och tillväxtbolag, har därför gått väldigt dåligt på börsen under de senaste dagarna. Till exempel så är Balder ner 13% på en vecka och Kinnevik är ner drygt 7%.

Mattis Gustavsson, kapitalförvaltare på Swedbank, tipsar nu om aktierna att köpa - om det är så att situationen med hög inflation och höga räntor blir långvarigt.

" När inflationen gjorde sitt intåg under förra året roterade marknaden från att favorisera tillväxtaktier till att köpa bolag med starka balansräkningar. Vi tror det är ett tema som kommer fortsätta ifall inflationen och räntorna håller i sig på en hög nivå framöver. Exempel på bolag som klarat inflationen bra är storbankerna SEB och Handelsbanken som drar nytta av ett starkare räntenetto i takt med att räntorna går upp. Vi tror att väletablerade bolag som Volvo och Sandvik, vilka har genomlidit flera lågkonjunkturer tidigare, drar stor nytta av sin erfarenhet i den här marknaden då de har god kontroll över sin skuldsättning och likviditetsposition", säger han till Aktiellt.


Aktietips

Dela med dig