Aktiespararna

Aktierna som lär gå starkt - sektorn lockar till köp nu

Av Cristofer Andersson
18 april 20236 min lästid
Cristofer Andersson: Framtida vinnarna i branschen som "tyvärr" växer så det knakar.

I flera år har världen sett hur bergen av avfall och sopor växer; hur nät av plast och annat bortslängt flyter omkring på haven och förstör essentiella ekosystem. Människan håller på att långsamt döda sig själv och således är bolag som fokuserar på rengöring, avfallshantering med mera lika viktiga som intressanta att exponera sig mot.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Enligt flera av varandra oberoende källor, såsom Världsbanken och Greenpaece, kommer andelen avfall att fortsätta växa med obehindrad framfart om inget radikalt görs. Miljardtals och åter miljardtals ton av avfallsberg kommer växa upp i framför allt de mindre utvecklade länderna, dit de mer utvecklade sådana skickar sitt skräp. Just nu finns prognoser som vittnar om att 2016 års avfallsnivåer, 2,02 miljarders miljarder ton sopor, kommer att ha växt till 3,4 miljarders miljarder ton 2050.

Det är uppenbart att detta inte är långsiktigt hållbart och att kraftiga insatser krävs. Världen över finns flera bolag som fokuserar på att återvinna eller på ett annat miljövänligt sätt hantera andras avfall från att förstöra naturen. Givet den, tyvärr, strukturella tillväxten, torde denna sektor vara av intresse för långsiktiga investerare.

Flera bolag på Stockholmsbörsen

I Sverige och på Stockholmsbörsen finns flera bolag som verkar inom avfallshanteringssektorn. Ett av dem är Studsvik, som erbjuder tekniska tjänster inom avfallshantering, teknik- och underhåll. Verksamheten bedrivs främst inom Norden, Europa och Nordamerika. Tyvärr har bolaget de senaste åren haft interna utmaningar och således har aktien inte handlats upp lika kraftigt och stabilt som andra inom samma sektor. Dock tycks ledningens insatser äntligen burit frukt och de senaste tre åren har aktien avancerat cirka 325 procent.

Ett annat bolag inom avfallshantering är Norditek Group, som noterades i början av 2022. Likt många andra mindre bolag tog aktien stryk under 2022 för att under 2023 finna ny kraft. Norditek är ett miljöteknikbolag med fokus på mobila och flexibla återvinningsanläggningar inom segmenten avfall, grus, berg och biomassa. Bolaget utvecklar, säljer och hyr ut anläggningar och erbjuder egenproducerade produkter och modullösningar som kan kombineras tillsammans med andra producenters. Bara i år är aktien upp med över 114 procent och givet den underliggande strukturella trenden talar mycket för att resan kan fortsätta.

Känt bolag i Norge

Ett mer känt bolag är norska Tomra Systems som utvecklar produkter för automatiserad returhantering. Näst intill alla torde ha sett och använt en av deras pantmaskiner när de pantat sina burkar och flaskor på till exempel ICA eller Willys. Till skillnad från Norditek har Tomra Systems en längre historik och sedan slutet av 1980-talet har aktien, inklusive återinvesterad utdelning, avkastat mer än 1 500 procent. Långsiktiga och stora ägare i detta bolag är det svenska investmentbolaget Latour, som äger 21,1 procent av såväl rösterna som kapitalet.

Relativt nytt franskt bolag

2017 noterades det franska Veolia Environnement, vars fokus är att erbjuda lösningar inom energisektorn. Bolaget är dock mycket äldre än så och grundades så tidigt som 1853 i franska Aubervilliers. Förutom avfallshantering erbjuder man energivänliga och effektiva vatten- och värmelösningar. Sedan noteringen har aktien, inklusive återinvesterade utdelningar, stigit med över 95 procent.

Ett av världens mest kända

Kanske ett av världens mest kända avfallshanteringsbolag är Waste Management, inte minst på grund av att det ofta figurerar när Bill Gates, grundare av Microsoft, portfölj presenteras. Per sista december 2022 var bolaget den fjärde största positionen i datorpionjärens väska, enbart besegrad av Microsoft, Berkshire Hathaway samt Canadian National Railway.

Bolaget grundades 1962, men noterades först i februari 2008 - mitt under en blossande finanskris. Sedan dess har aktien avkastat mer än 700 procent inklusive återinvesterad utdelning. De har en stark position i USA, Kanada samt Puerto Rico och har över 20 miljoner privatkunder samt cirka 2 miljoner företagskunder.

Viktigt att skilja på bolag och bolag

Som alltid är inte enbart en strukturellt växande sektor allt när man investerar, utan det är dels viktigt att skilja på bolag och bolag, dels mellan bolag och aktie. Pris, värdering, framtida tillväxt, ledning et cetera är vitala parametrar vid ett beslutsunderlag. Bolag verksamma inom avfallshantering är inga undantag, då det även här finns klimpar som visat sig vara mer kattguld än äkta ädelstenar.

Exempel på avfallshanteringsbolag där kursutvecklingen varit brutalt svag är kanadensiska Enviromental Waste International, Cielo Waste Solutions Corp., svenska Kollect On Demand Holdning samt norska Quantfuel, för att nämna några bland flera.

ETF:er - ett sätt att få exponering

Att sektorn står inför fortsatt tillväxt är, ”tyvärr”, just nu en självklarhet och oavsett klimatavtal med mera kommer utvecklingen inte vändas likt ett mynt. Att exponera sig mot sektorn kan vara klokt och bedömer man sig ej ha tid eller intresse för nämnda bolag kanske en ETF kan vara av intresse(?).

LÄS MER: Veckans aktie: Klassiska investmentbolaget lockar inte till köp

LÄS MER: Tidningen: Sälj aktien som rusat under 2023

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

Dela med dig