Aktiespararna

Tidningen: Sälj aktien som rusat den senaste tiden

17 april 20232 min lästid
Börsveckan varnar: Sämre tider väntar - nu är aktien för högt värderad.

Börsveckan ger köpråd för Academedia och NGS Group i den senaste utgåvan. Tidningen lämnar rådet avvakta för Dala Energi och Swedencare samt ger säljråd för Sweco.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Utbildningsbolaget Academedia har i grunden en stabil verksamhet som värderas lågt till följd av den politiska risken. "Vi anser att det är klart överdrivet och lockas av den billiga aktien", skriver Börsveckan som upprepar sitt köpråd.

Bemanningsbolaget NGS Group har en stark ställning inom vård och skola. Intäktsbasen är stabil, men lönsamheten har sakta eroderat genom åren. Tidningen bedömer att på ett års sikt är aktien köpråd.

Teknikkonsulten Sweco har med 160 förvärv de senaste 20 åren byggt upp en fin marknadsposition inom branschen. 2022 var ett bra år, men nu väntar bistrare tider. Sweco värderas också klart högre än branschkollegorna Rejlers och Afry. "Vi anser att värderingen är för hög och rekommenderar sälj på tolv månaders sikt", skriver Börsveckan.

Rådet blir att avvakta

Energibolaget Dala Energis styrelse nobbade i höstas ett bud från Ellevio på 2,2 miljarder kronor för elnätsverksamheten. "Summa summarum blir rådet att avvakta. Att vara en mindre aktieägare och exempelvis vänta, spekulera, på att kommunerna ska köpa ut bolaget från börsen kan bli en segdragen historia och där man istället missar potential i andra aktier", skriver tidningen.

Covidpandemin gav ett uppsving för antalet husdjur i Sverige. Den höga inflationstakten har dock gjort samma trend dyr för hushållen, vilket slår mot djurhälsobolaget Swedencare. Börsveckan gav säljråd i februari 2021 och aktien har därefter tappat två tredjedelar av sitt börsvärde. "Efter kursfallet höjer vi rådet till avvakta", skriver tidningen.

LÄS MER: Experten: Köp den slaktade utdelningsaktien - är felprissatt

LÄS MER: Bolaget är underskattat - givet köp

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

Dela med dig